Банкеръ Daily

Свят

Тръмп помилва бившия си съветник Майкъл Флин

Доналд Тръмп помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който се призна за виновен, че е излъгал ФБР по време на разследването дали е имало руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс.

"За мен е Голяма Чест да обявя, че генерал Майкъл Т. Флин получи пълно помилване. Честито на генерал Флин и на прекрасното му семейство. Знам, че сега ще прекарате фантастичен Ден на благодарността", написа Тръмп в "Туитър".

Флин, пенсиониран генерал от армията, се призна за виновен през 2017 г., че е излъгал ФБР за контактите, които е имал с посланика на Русия в Съединените щати в трите седмици преди встъпването в длъжност на Тръмп през януари 2017 г. 

Оттогава той се опитва да оттегли показанията си с мотива, че прокурорите са му нарушили правата и са го подмамили да направи самопризнания. Обявяването на присъда срещу Флин бе отложено неколкократно.

Флин бе първият съветник по националната сигурност на Тръмп, но президентът го уволни, когато избухна полемиката с контактите на бившия генерал с тогавашния посланик Сергей Кисляк.

Флин е един от няколкото сътрудници на Тръмп, признали се за виновни или осъдени след разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намесата на Москва през 2016 г. в подкрепа на кандидатурата на Тръмп за президент. Русия отрича да се е намесвала в изборния процес в САЩ.

"Вашингтон пост" отбелязва, че помилването от Тръмп на Флин представлява пълна подкрепа за пенсионирания генерал, когото президентът отстрани от Белия дом след само 22 дни - и последен залп по руското разследване, засенчило първата половина от мандата му.

Тръмп помилва Флин, слагайки край на дело, което неговото правосъдно министерство се стремеше да прекрати, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът отбелязва, че помилването изглежда слага край на дългата съдебна сага на Флин, единствения представител на Белия дом, осъден по разследването "Тръмп - Русия".

Президентът Тръмп заяви, че е помилвал бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, използвайки изпълнителните си правомощия, за да защити свой приближен, признал, че е излъгал ФБР, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Изданието коментира, че Тръмп къса с нормите, като използва по неконвенционални начини правото си да помилва.

"Гардиън" отбелязва, че се очаква Тръмп да предложи помилванe на редица ключови фигури от обкръжението си, преди да напусне поста си на 20 януари. Вестникът припомня, че той вече е смекчил присъдата на Роджър Стоун, дългогодишен негов приближен, който подобно на Флин, ръководителя на предизборната кампания Пол Манафорт и съветника Джордж Пападопулос е бил осъден в резултат на разследването на специален прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите и връзки между екипа на Тръмп и Москва.

Тръмп помилва опозорен бивш съветник, гласи заглавието на "Индипендънт". Вестникът отбелязва, че Флин се е признал за виновен, че е излъгал федералните разследващи за разговори с руския посланик, и допълва, че много от проблемите на правителството на Тръмп водят началото си именно от Флин, тъй като уволнението му е накарало президента да поиска бившия директор на ФБР Джеймс Коми да не го преследва, а това от своя страна е довело и до неговото уволнение и назначаването на Мълър. Вместо да обяви редица помилвания накуп при напускането на поста, Тръмп знае, че ще получи повече внимание, ако издава помилванията, когато той сметне за добре, отбелязва изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във