Банкеръ Daily

Свят

Тръмп получи награда за мир в Саудитска Арабия, а "Дженерал електрик" сключи сделки за 15 млрд. долара

На тържествена церемония в Рияд саудитският крал Салман удостои американския президент Доналд Тръмп с най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", на името на основателя на управляващата династия, предадоха ТАСС и БТА.

Орденът се връчва на чуждестранни държавни глави за изключителен принос за укрепването на двустранното сътрудничество. Сред удостоените с него е и бившият американски президент Барак Обама, посочва ТАСС.
Тръмп и крал Салман си размениха послания и в Туитър. Тръмп отбеляза, че е чудесно да е в Рияд, а кралят го приветства в официалния си акаунт с думите: "Г-н президент, вашето посещение ще засили стратегическото сътрудничество и ще доведе до глобална сигурност и стабилност".

След банкет в двореца се очаква Тръмп и кралят да водят частен разговор и да участват в церемония по подписване на множество американско-саудитски споразумения, включително сделка за 100 милиарда долара за покупка на американско оръжие от кралството.

Очаква се саудитският петролен гигант "Арамко" /Aramco/ да подпише днес сделки за 50 млрд. долара с американски компании - част от стремежа на монархията да диверсифицира икономиката си отвъд износа на петрол, каза генералният директор на "Арамко" Амин Насер.

Американският технологичен и инженерен конгломерат "Дженерал електрик" (Джи И) /General Electric, GE/ днес съобщи, че е подписал със Саудитска Арабия сделки за 15 млрд. долара. Контрактите, които включват стоки и услуги от Джи И за близо 7 млрд. долара, са от различни сфери - от енергийния отрасъл и здравеопазването до петролната и газова индустрия и минната промишленост, посочи компанията. Част от сделките представляват меморандум за разбирателство и изискват по-нататъшни договаряния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във