Банкеръ Daily

Свят

Тръмп поиска спиране на разследването за руските му връзки

Американският президент Доналд Тръмп призова министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс да прекрати разследването за възможно съглашателство между хора от предизборната му кампания и Русия с цел повлияване на президентските избори през 2016 г., предаде Ройтерс.

След няколко съобщения в Туитър, в които подложи на атака разследването на специален прокурор Робърт Мълър, Тръмп написа: "Това е ужасяваща ситуация и главният прокурор Джеф Сешънс трябва да спре този манипулиран лов на вещици веднага, преди да е опетнил нашата страна още повече. Боб Мълър е тотално противоречив, а неговите 17 гневни демократи, които му вършат мръсната работа, са позор за САЩ!"

От туита на Тръмп не става ясно кои са 17-те демократи, за които говори той.

Президентът не представи никакви доказателства, че екипът на Мълър, който също е републиканец, избран от републиканците, показва пристрастно отношение към него, отбелязва Ройтерс.

Говорителка на министерството на правосъдието заяви, че засега министерството няма да коментира публикацията в Туитър.

Тази седмица започна първото дело в резултат на разследването за руска намеса в изборите. Бившият председател на кампанията на Тръмп Пол Манафорт е обвиняем по 18 точки за банкови и данъчни измами.

След март 2017 г. президентът републиканец постепенно започна да отправя нападки към своя главен прокурор за това, че се е дистанцирал от разследването за намеса на Русия в изборите. Сешънс се мотивира с ролята си на високопоставен съветник на предизборната кампания на Тръмп и назначи заместник главния прокурор Род Розенстайн да ръководи разследването. Розенстайн от своя страна назначи Мълър.

През последните месеци човекът, който ръководи започналата вече кампания за преизбиране на Тръмп, Брад Парскейл, призоваваше президента да освободи от длъжност Сешънс и да сложи край на разследването на Мълър.

Москва отрича да се е месила в предизборната кампания през 2016 г., а Тръмп - да е имало каквото и да било сътрудничество от страна на неговата кампания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във