Банкеръ Daily

Свят

Тръмп подписа закон "за демокрацията и правата на човека в Хонконг"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа приет от Конгреса закон в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг, въпреки гневните протести на Пекин, който води деликатни преговори с Вашингтон за постигане на сделка за прекратяване на търговската война, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Законът "за демокрацията и правата на човека в Хонконг" беше приет единодушно от Сената миналата седмица. В Камарата на представителите само един конгресмен гласува против.

Законът изисква от Държавния департамент да потвърждава пред законодателите всяка година, че Хонконг запазва достатъчно автономия, за да оправдава предоставянето от САЩ на специалните търговски условия, които му помогнаха да поддържа позицията си на световен финансов център. В закона също се предвиждат санкции срещу лица, нарушаващи правата на човека в специалния административен район на Китай.

Конгресът прие и втори закон, който Тръмп също подписа, забраняващ износа за Хонконг на американско специализирано полицейско оборудване като сълзотворен газ, гумени куршуми и електрошокови пистолети.

"Подписах тези закони от уважение към президента Си Дзинпин, Китай и Хонконг", заяви Тръмп, цитиран от Франс прес. "Те се обнародват с надеждата, че лидерите и представителите на Китай и на Хонконг ще успеят приятелски да преодолеят разногласията си, което ще доведе до дълготраен мир и просперитет за всички", добави президентът.

Китайското правителство заплаши днес, че ще вземе твърди ответни мерки, след като Доналд Тръмп подписа закон, подкрепящ продемократичните протести в Хонконг.

В комюнике на китайското външно министерство се посочва също, че този закон е "сериозна намеса във вътрешните работи на Хонконг и на Китай, сериозно нарушаване на международното право", както и "неприкрита хегемония". Пекин не уточнява какви ответни мерки ще вземе.

Властите на Хонконг изразиха съжаление за подписването на закона и обвиниха Вашингтон в намеса във вътрешните работи на специалния административен район на Китай, предаде Франс прес. Представител на властите заяви в комюнике, че законът изпраща "лошо послание на демонстрантите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във