Банкеръ Daily

Свят

Тръмп подписа за стената с Мексико и за по-строго прилагане на имиграционните закони

Президентът Доналд Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико, което бе най-яркото му предизборно обещание, предадоха Франс прес и ДПА.

Говорителят на Тръмп Шон Спайсър обяви, че по границата ще се изградят повече центрове за задържане на имигранти, за да е "по-лесно и по-евтино" незаконните имигранти да бъдат задържани, а след това връщани в страната им.

Новият президент подписа и указ за по-строго прилагане на имиграционните закони, по-специално спирането на федерално финансиране за т.нар. "градове-убежища" и щати, които са обявили, че няма да прилагат имиграционното законодателство на страната.

В градове като Сан Франциско местните власти, в които често пъти мнозинство имат демократите, отказват да сътрудничат на федералните власти в действия срещу незаконни имигранти, отбелязва Ройтерс.

Очаква се в близките дни Тръмп да вземе мерки и за ограничаване на законната имиграция, включително чрез ограничаване на броя на бежанците и блокиране на издаването визи за граждани на редица страни с преобладаващо мюсюлманско население като Сирия, Судан, Сомалия, Ирак, Иран, Либия и Йемен.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обмисля дали да анулира планираната за следващата седмица визита във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес, като се позова на високопоставен мексикански правителствен служител.

Във видеоизявление, качено в акаунта му в Туитър, Пеня Нието отхвърли проекта на Тръмп за стена по границата.

"Съжалявам за това решение и го осъждам", каза президентът на Мексико. "Мексико не вярва в стени. Няколко пъти казах, че Мексико няма да плати за стената", допълни Пеня Нието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във