Банкеръ Daily

Свят

Тръмп по следите на "руската връзка"

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп ще разследва "руската връзка" в предизборната си кампания. 

Президентът разпореди в четвъртък вечерта на разузнавателните служби да сътрудничат на министъра на правосъдието Уилям Бар, който проучва събитията, довели до разследване на връзките между предизборната кампания на Тръмп и Русия, съобщава Ройтерс.

"По искане и препоръка на министъра на правосъдието (и главен прокурор) на Съединените щати, президентът Доналд Тръмп нареди на разузнавателните служби бързо и изцяло да сътрудничат на разследването на министър Бар за подслушванията по време на президентската кампания през 2016 г.", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс, след като Тръмп публикува нареждането си. То също така разрешава на Бар да декласифицира всяка информация от извършваното от него проучване, която сметне за нужно. 

Разпореждането има връзка с обвиненията от страна на Демократическата партия, че когато директорът на ФБР Джеймс Коми възложи разследването за връзките с Русия, Тръмп го уволни. Когато министърът на правосъдието Джеф Сешънс заяви, че не е безпристрастен, Тръмп го принуди на подаде оставка. Според тях ако е невинен, няма да постъпи така.

В края на март след близо две години разследване на руска намеса в президентските избори в САЩ специалният прокурор Робърт Мълър  предаде своя доклад. В него няма препоръки за нови обвинения. Мълър трябваше да установи дали хора от щаба на Тръмп са помагали на руските служби в опита им да повлияят на президентските избори от 2016 г. и дали след това Доналд Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието в това разследване. Разузнавателните служби на САЩ стигнаха до един и същи извод, че Русия, под нареждането на президента Владимир Путин, се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г. с цел да помогне на Доналд Тръмп и да дискредитира Хилари Клинтън.

Отношенията между САЩ и Русия се влошиха значително, след като Вашингтон посочи, че е имало намеса от страна на Москва в президентските избори през 2016 г.

На 18 април Департаментът по правосъдие на САЩ публикува финалния доклад за разследването на Мълър за споразумение между настоящия американски президент Доналд Тръмп и Русия и за намеса на Москва в изборите. Въпреки че Мълър не откри доказателства за връзка между руски представители и кампанията на Тръмп, специалният прокурор заяви, че Москва е опитала да повлияе на избора на президент.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитри Песков отсече, че в доклада на Мълър няма никакви доказателства в подкрепа на обвиненията, че Русия се е намесила в изборния процес в САЩ.

„САЩ започнаха толкова много разследвания за потенциална намеса на Русия в американската политическа система и евентуални нейни връзки с кампанията на президента Доналд Тръмп, че резултатите от тях вече загубиха своята значимост. Тези резултати са смехотворни и дискредитират самите американци“, заяви Песков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във