Банкеръ Daily

Свят

Тръмп плаши с невиждан удар, ако Иран тръгне да отмъщава

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще ударят Иран по-силно от всякога, ако реши да отмъщава за убийството на иранския генерал Касем Солеймани. 

"Ако те продължат да нападат, нещо, което категорично не ги съветвам да вършат, ще ги ударим по-силно отколкото някога са били удряни", заплаши Тръмп в Туитър.

Вчера хиляди опечалени се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад в памет на иранския генерал Касем Солеймани. Освен генерал Касем Солеймани, командващ подразделението за специални операции "Ал Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, при нанесения в петък в Багдад американски удар загина и неговият помощник Абу Махди ал Мухандис, командващ иракско паравоенно формирование. Иран обеща твърда ответна реакция, засилвайки опасенията от военни действия. Събралите се иракчани скандираха "Смърт на Америка", докато шествието преминаваше през багдадския квартал Казимия. 

Президентът на Ирак Бархам Салих призова целия свят към сдържаност след убийството в Багдад на иранския генерал.

"Сега обаче трябва гласът на разума да надделее, трябва да поставим националния си интерес на първо място и да избягваме трагедиите на въоръжения конфликт, раздирал Ирак в продължение на четири десетилетия", заяви президентът.

Великият иракски аятолах Али Систани нарече в петъчната си проповед удара срещу Солеймани и Ал Мухандис "неоправдано убийство". Той заяви, че американците няма да намерят покой никъде по света и добави, че днес съпротивителното движение в Ирак, Сирия и Ливан ще си отмъсти за Солеймани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във