Банкеръ Daily

Свят

Тръмп пак се готви да става президент

Доналд Тръмп

Предишният държавен глава на Съединените щати Доналд Тръмп намекна в първата си реч след напускането на Белия дом пред Конференцията за консервативно политическо действие в Орландо, Флорида, че може да се кандидатира за трети път за президентския пост на изборите през 2024 г., съобщи Ройтерс.

Тръмп повтори твърденията си, че е спечелил изборите през 2020 г. Така той отново отказа да признае поражението си на 3 ноември миналата година и отправи остра критика към действията на президента Джо Байдън, който още от началото на мандата си побърза да отмени голяма част от политиките на своя предшественик.

Милиардерът порица действията на кабинета на Байдън по отношение на граничната сигурност и заяви: "Те току-що изгубиха Белия дом. Но кой знае, кой знае, аз може дори да реша да ги победя за трети път."

След изборното поражение в Републиканската партия избухна вътрешна битка. Някои фигури като лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл бързат да изтласкат Тръмп на заден план, докато други, като съюзника на Тръмп, сенатора Линдзи Греъм, смятат, че бъдещето на партията зависи от енергията на свързаната с бившия президент консервативна база.

"Републиканската партия е единна. Ние не поставяме началото на нови партии. Ние имаме Републиканската партия. Тя ще бъде единна и по-силна от когато и да било. Аз няма да основавам нова партия", категоричен бе Тръмп.

Последните социологически проучвания показват одобрение на действията на Байдън от доста над 50 процента от американците.

Белият дом от своя страна показа ясно, че има намерение да игнорира речта на Тръмп. "Нашият фокус със сигурност не е върху това какво казва президентът Тръмп" на Конференцията за консервативно политическо действие, каза говорителката на Белия дом Джен Саки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във