Банкеръ Daily

Свят

Тръмп пак критикува европейските съюзници, че харчат малко за отбрана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп повтори старите си критики срещу нечестното според него разпределение на бремето на военните разходи сред страните членки на НАТО, като специално размаха пръст срещу Германия за това, че отделя много по-малка част от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, отколкото Съединените щати, предаде ДПА.

"Това не е честно, - каза той на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Лондон преди срещата на върха на алианса в британската столица. - Не е редно да се възползваш от облагите на НАТО, а после - и от облагите в търговията. . . Не можем да позволим това да продължи да се случва."

"Ние харчим за отбрана между 4 и 4,3 процента от нашия БВП, а Германия - 1, максимум 1,2 процента, при това техният БВП е много по-малък (от американския). Това е нечестно. Несправедливо е също така, че Европейският съюз, много от чиито членове са и в НАТО, се държи много нечестно спрямо САЩ и по търговските въпроси", посочи Тръмп.

Той похвали Столтенберг за "фантастичната работа", която е свършил като генерален секретар на алианса, убеждавайки много съюзници да повишат военните си разходи.
Тръмп обаче отбеляза, че планираните бъдещи увеличения са твърде недостатъчни, за да компенсират "спестените" военни разходи от предишни години. "Те не са плащали достатъчно по 25-30 години. Прибавете и това отгоре", подчерта американският президент.

Той обаче добави, че неговата политика бързо променя ситуацията, довела до астрономическия търговски дефицит на САЩ с ЕС, и призова Евросъюзът "сериозно да се замисли", защото иначе "ситуацията ще стане много сложна" за европейците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във