Банкеръ Daily

Свят

Тръмп оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, съобщи информационният сайт Аксиос, като се позова на информирани източници.

Тръмп отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата на срещата на върха на Г-7 в Сицилия в събота и каза, че му е нужно още време, за да вземе решение. След това написа в Туитър, че ще вземе решението по въпроса тази седмица

Близо 200 страни участваха в преговорите в Париж през 2015 г., чиято цел беше да ограничат затоплянето на планетата, включително като намалят емисиите на въглероден диоксид и други газове, резултат от изгаряне на изкопаеми горива. По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г.

Аксиос съобщава, че по подробностите за изтеглянето работи екип, който включва ръководителят на Агенцията за опазване на околната среда Скот Пруйт. Вариантите са официално оттегляне, което може да отнеме три години, или оттегляне от договора на ООН, на който се основава споразумението - по-бърз, но по-краен вариант.

Върху решението за оттегляне от климатичното споразумение е повлияло писмото на 22-ма сенатори от Републиканската партия на САЩ, които призоваха за оттегляне от споразумението. Сред тях беше и лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, припомня Аксиос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във