Банкеръ Daily

Свят

Тръмп отново призова съпартийците си да се борят за оспорване на резултатите от изборите

Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп отново е призовал съпартийците си в Сената да се борят за оспорване на резултатите от проведените през ноември президентски избори.

"За сенаторите републиканци дойде время да се вдигнат и да се борят за президентството, как това биха правили демократите, ако те действително бяха победили. Доказателствата са неоспорими", написа американският лидер в Twitter, изброявайки нарушенията, които, по негово мнение, са направени по време на проведениите избори и при преброяването на гласовете. "Резултати са много по-високи от необходимите му за победа в отделните колебаещи се щати", отбелязва президентът Тръмп.

Той отново отправя критики към американските судебни инстанции, министерството на правосъдието, ФБР и избирателната система на САЩ като цяло. "Съдиите са лоши, ФБР и (министерството) на "правосъдието" (слово justice, което също така може да се преведе като "справедливост" или "правосъдие", в съобщението е в кавички) не свършиха своята работа, избирателната  система на САЩ прилича на (избирателната система в) страна от третия свят. Свободата на печата отдавна я няма, тези лъжливи средства за масова информация, и сега у нас има големите технологични компании, в дейността на които трябва да се въведе ред", казва Тръмп. "Но когато всичко това свърши и този период остане поредната  отвратителна глава в историята на нашата страна, ние ще победим!", заключава республиканецът президент.

Изборите в САЩ бяха на 3 ноември. А на 14 декември Избирателната колегия потвърди резултатите от гласуването, според които демократът Джо Байдън ще стане новият държавен глава. Тръмп не призна поражението си и се обърна към съда с искане за ново преброяване на гласовете  на избирателите в някои щати. 

Но действията на юристите на Тръмп не постигат успех до момента, и техните искове бяха отклонени от институциите, в това число и Върховният съд на САЩ.

 

Утвърждаване на резултатите от изборите  в Конгреса

На 6 януари на съвместно заседание на двете палати на Конгреса на САЩ трябва да потвърдят резултатите от гласуването в Изборната колегия. Съгласно съществуващите правила, законодателите могат да възразят срещу потвърждаването на резултатите от гласуванията в един или друг щат. Възражението трябва да се подаде в писмена форма от поне  един член на Палатата на представителете и един член на Сената. В случай на подаване на такъв протест заседанието на Конгреса се прекратява, за да можат двете палати поотделно да разгледат и проведат гласуване по този казус. Ако само одна от палатите в законодателния орган се изкаже против, то протестът не се приема.

Вестник The New York Times на 13 декември съобщи, че група законодатели републиканци начело с конгресменът Морис Брукс (от щата Алабама) смятат на 6 януари да направят последен опит да оспорят резултатите от изборите. Според изданието, Брукс смята да се изкаже срещу  утвърждаването на гласовете на електорите от щатите Аризона, Пенсилвания, Невада, Джорджия и Уисконсин. За да бъде приет протестът на конгресмена за разглеждане, му е необходимо да си осигури  поддръжката поне на един от членовете на Сената. Такава той може да получи от избрания сенатор републиканец (от щата Алабама) Томи Табервил, който по-рано съобщи за такава възможност. 

Експертите обаче отбелязват, че Палатата на представителите, където демократите имат  болшинство, ще гласува против всяка инициатива, която би поставила  под съмнение победата на Байдън.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във