Банкеръ Daily

Свят

Тръмп отново атакува Берлин заради "Северен поток 2"

След като шокира съюзниците си с твърдението, че Германия е под контрола на Русия, американският президент Доналд Тръмп засили днес атаките си срещу Берлин, критикувайки го, че влиза в "ужасяваща" сделка за тръбопровод с Москва, предаде ДПА.

"За мен това е трагедия. Мисля, че се извършва нещо ужасяващо", каза Тръмп за проекта за тръбопровод "Северен поток 2", който ще снабдява Германия с руски природен газ.

"Как можеш да работиш за мир и от позицията на сила, когато някой има такава власт над твоята страна", заяви той след среща с британската министър-председателка Тереза Мей в резиденцията й "Чекърс".

Тръмп каза на среща на върха на НАТО в Брюксел в сряда, че Германия е "пленник на Русия" заради газопровода "Северен поток 2".

Днес той повтори твърдението си, че Германия ще разчита на Русия за цели 70 процента от своята енергия.

Германското правителство вече отхвърли това твърдение. Според германската делегация в НАТО Германия в момента разчита на Русия за 23 процента от своето потребление на енергия.

Мей се въздържа от преценки за "Северен поток 2" и каза, че Великобритания ще обсъжда въпроса на ниво Европейски съюз, "докато продължаваме да седим около масата на ЕС".

Предвижда се Великобритания да напусне ЕС следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във