Банкеръ Daily

Свят

Тръмп отмени срещата с Ким

S 250 fd48b4c2 8b35 4bb0 8b21 a1183807f1e6

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Двамата трябваше да разговарят на 12 юни в Сингапур.

Преди броени минути бе публикувано писмото, с което Тръмп потвърждава, че "историческото събиране "няма да се състои"

"За съжаление, въз основа на огромния гняв и откритата враждебност, изложени в най-скорошното ви изказване, чувствам, че е неподходящо по това време да се състои тази дълго планирана среща", пише Тръмп в писмо до Ким, издадено от Белия дом.

В писмото лидерът на САЩ благодари на Ким за "прекрасния диалог" през последните седмици между двете страни, като в същото време оставя вратата отворена за среща на върха в бъдеще.

"Ако промените мнението си, свързано с тази най-важна среща на върха, моля не се колебайте да ми се обадите или пишете - казва американският президент - Светът и по-специално Северна Корея загуби чудесна възможност за траен мир и голям просперитет и богатство". Тръмп добавя, че тази пропусната възможност е един наистина тъжен момент в световната история.

Окончателното решение на Доналд Тръмп дойде, след като президентът заяви по-рано тази седмица, че плановете за срещата може да се забавят на фона на подновеното напрежение със севернокорейското правителство, което миналата седмица разкритикува САЩ за участие в съвместни военни учения с Южна Корея. 

Тръмп във вторник заяви, че "нещата могат да не се получат" по отношение на планираната среща в Сингапур между САЩ и Северна Корея.

Президентът заяви в сряда, че ще бъде взето решение "следващата седмица" дали срещата ще продължи по график.

Facebook logo
Бъдете с нас и във