Банкеръ Daily

Свят

Тръмп отложи преместването на американското посолство в Израел в Ерусалим

Тръмп на Стената на плача в Ерусалим

Президентът Доналд Тръмп се е отказал засега от идеята да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, съобщи днес Белият дом, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че този негов ход е в разрез с обещание, което даде по време на кампанията за президентските избори през ноември.

Тръмп е подписал заповед, според която посолството ще остане в Тел Авив още шест месеца. По този начин новият американски президент, който встъпи в длъжност през януари, е спазил практиката, следвана от всички негови предшественици на поста от края на 90-те години на миналия век, отбелязва Франс прес.

"Тръмп взе това решение, за да увеличи до максимум шансовете за договаряне с успех на (мирно) споразумение между Израел и палестинците", обяснява Белият дом в комюнике. В същото време в текста се припомня обещанието на американския президент да премести посолството от Тел Авив в Ерусалим и се подчертава, че "въпросът не е дали това ще се случи, а само кога".

Палестинската автономна власт, арабски лидери и дори предишният държавен секретар на САЩ Джон Кери предупредиха, че един такъв ход от страна на Тръмп крие риск от ескалация на израелско-палестинския конфликт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във