Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: От днес хидроксихлорохин ще се използва за лечение на Ковид-19 в Ню Йорк

Американският президент Доналд Тръмп заяви на брифинг в Белия дом, че от днес противомаларийният препарат плаквенил (хидроксихлорохин) започва да се разпространява за лечение на заразени с новия коронавирус пациенти, предаде ТАСС.

"Радостен съм да оповестя, че в Ню Йорк ще започнат клинични изпитания на съществуващи лекарства, които може да са ефикасни срещу новия коронавирус - каза Тръмп. - По мои указания федералното правителство ще допринесе за снабдяване с големи количества хидроксихлорохин. Препаратът започва да се разпространява от днес."

Според информация на университета "Джонс Хопкинс", който координира данни на федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани над 42,8 хиляди случая на заразяване с новия коронавирус.

Световната здравна организация (СЗО) заяви днес, че наблюдава "много голямо ускорение" в разпространяването на заразата с коронавирус в САЩ, която страна има потенциала да стане новият епицентър, предаде Ройтерс.

През последните 24 часа 84 на сто от новите случаи са в Европа и САЩ, каза пред репортери говорителката на СЗО Маргарет Харис. От тях 40 процента са в Съединените щати. На въпрос дали САЩ могат да станат нов епицентър на заразата тя отговори: "Сега ние виждаме много голямо ускорение на случаите в САЩ. Така че те имат този потенциал".

По думите на говорителката разпространението на заразата в САЩ е "много голямо и повишава интензивността си". Харис добави, че като цяло разпространението по света също се ускорява бързо и се очаква увеличаване на броя на случаите и починалите спрямо регистрираните досега 334 981 и 14 510 съответно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във