Банкеръ Daily

"Дейли телеграф":

Тръмп опетни Брексит, Байдън може да е неговият спасител

Тръмп опетни Брексит, но Байдън може да се окаже неговият спасител, гласи заглавието на анализ във в. "Дейли телеграф".

Авторът отбелязва, че Тръмп е бил пълно бедствие за Брексит и е опетнил марката "Брексит". Допълва се, че като е похитил стремежа на Великобритания към самоуправление в името на своите собствени злонамерени цели, той е обвързал Брексит с четири години на Тръмпови посегателства срещу цивилизоваността и международните институции. Затова, посочва авторът, Байдън може да се окаже най-доброто, което се е случвало на Брексит. В тази връзка в статията се припомня как след Суецката криза през 1956 г. американско-британските отношения са били доста влошени, но след идването на власт на друг католик от ирландски произход като Байдън - Джон Кенеди, двустранните връзки навлизат в славните времена на специалните отношения между Лондон и Вашингтон, като и тогава, както и сега, премиер на Великобритания е бил представител на торите.

Междувременно един от най-близките съветници на британския премиер Борис Джонсън – директорът по комуникациите Лий Кейн – ще подаде оставка на фона на съобщения за "вътрешно напрежение" на "Даунинг стрийт". Кейн ще се оттегли от поста си следващия месец и вероятно ще бъде заменен от главния говорител на премиера Джеймс Слак. 

Кейн работи с Джонсън от години, още по времето на кампанията за напускане на ЕС преди референдума за Брексит. В декларация Кейн посочи, че напуска, въпреки че му е бил предложен вакантният пост на шеф на кабинета на "Даунинг стрийт".

Часове преди новината за оставката на Кейн бе съобщено за остри спорове в редиците на консерваторите кой да бъде шеф на кабинета. 

Лий Кейн е много близък с главния съветник на премиера, Доминик Къмингс – друг герой от кампанията за излизане от ЕС. Той ще остане на работа до Коледа, за да помогне в разработваните планове за преструктуриране на правителството. 

Политически наблюдатели, запознати с обстановката на "Даунинг стрийт", заявиха, че съюзниците на Кейн са много недоволни от начина, по който е третиран, което повдига въпроси дори да бъдещето на Доминик Къмингс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във