Банкеръ Daily

Свят

Тръмп обмисля санкции за Китай заради Северна Корея

Президентът Доналд Тръмп е все по-разочарован от Китай заради бездействието му спрямо Северна Корея и заради проблемите в двустранната търговия и обмисля евентуални търговски санкции срещу Пекин, заявиха пред Ройтерс източници от администрацията.

Според тях Тръмп губи търпение по отношение на Китай и обмисля различни варианти за мерки, включително мита върху вноса на китайска стомана. Дали Тръмп наистина ще предприеме някакви стъпки срещу Китай остава неясно.

Според представителите на администрацията още няма решение как да се действа занапред. Те не казаха какви други санкции се обмислят. Китайската стомана вече е подложена на десетки антидъмпингови и антисубсидийни мерки и в резултат има само малък дял от американския пазар.

Относно Северна Корея Тръмп чувства, че е дал на Китай шанс да промени нещата, но не е видял достатъчно резултати, заяви служителят.

САЩ настояваха Китай да упражни по-голям икономически и дипломатически натиск над Северна Корея, за да се откаже от ядрената и ракетната си програма. Пекин многократно заявяваше, че влиянието му над Пхенян е ограничено и че прави всичко по силите си.

Тръмп даде израз на разочарованието си от усилията на Пекин в серия туитове миналата седмица. "Макар че високо ценя усилията на президента Си и Китай да помогнат със Северна Корея, това не свърши работа. Поне знам, че Китай се опита!", написа той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във