Банкеръ Daily

Свят

Тръмп обмисля да покани Русия на следващата среща на Г-7

Въпреки че някои от лидерите в Г-7 предварително изразиха несъгласието си с връщането на Русия в групата, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е възможно да покани Русия да се присъедини към следващата среща на Г-7 догодина, съобщават световните агенции. А тогава той ще бъде домакин на форума.

Припомняме, че председателството на Г-7 се сменя на 1 януари всяка година. Държавата, която държи председателското място, отговаря за планирането и домакинстването на серия срещи на министрите на страните, както и на срещата на върха в средата на годината. Всяка календарна година домакинството на срещата се променя в определен ред. Домакинът е и председател на форума, предлага дневния ред и определя къде и кога ще има срещи на министрите на държавите членки.

Идеята си Доналд Тръмп е споделил на работна закуска с британския премиер Борис Джонсън преди началото на днешните дискусии в Биариц. Американският президент е заявил, че мисли да покани руския президент Владимир Путин. Както е известно, Русия беше член на т. нар. Г-8, но беше отстранена през 2014 година след руската инвазия в Украйна.
Тръмп потвърди пред журналисти, че лидерите на страните от Г-7 са обсъждали в Биариц завръщането на Русия в групата, но не знае дали тя ще го направи.
Европейските страни настояват Русия първо да изпълни Минските споразумения, преди да й бъде позволено да се върне. Досега Тръмп не е посочил какви са основанията му да покани отново Русия в групата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във