Банкеръ Daily

Свят

Тръмп обявява "Мюсюлмански братя" за терористична организация

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да постави "Мюсюлмански братя" в американския черен списък на терористичните организации, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

Организацията, която в Египет е смятана за терористична, е "трън в очите" за режима на президента Абдел Фатах ас Сиси, откакто оглавените от него военни свалиха избрания президент ислямист Мохамед Морси от власт през 2013 г.

Тръмп разговаря с екипа си по националната сигурност и с ръководители от района, които споделят безпокойството му и сега тази възможност се проучва съгласно вътрешна процедура, каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Новината се огласява три седмици след посещение на Ас Сиси във Вашингтон. По този случай Тръмп похвали "много добрата работа" на египетския си колега.

Поставянето на "Мюсюлмански братя" в черния списък ще позволи на САЩ да наложат санкции на всяко физическо лице или организация, които имат връзки с организацията.

Египетски съд осъди днес седем души, сред които бизнесмен от "Мюсюлмански братя" и сина му, на 25 години затвор за "причиняване на вреда на националната икономика", предаде ДПА.

Бизнесменът Хасан Малек беше арестуван през 2015 г. Властите казаха, че са открили публикации, съдържащи планове на "Мюсюлмански братя" да навредят на египетската икономика, като изтеглят долари от пазара, за да създадат трайно търсене на чуждестранна валута, и като извършват терористични атаки срещу туристически обекти.

Авоарите на Малек са замразени от държавата от 2014 г. като част от суровите наказателни мерки срещу лидери на "Мюсюлмански братя" след свалянето на Морси.

Египетските власти обявиха движението за терористична организация и арестуваха хиляди негови членове и привърженици. Властите обвиняват организацията, че получава финансиране от фирми, бизнесмени и поддръжници, за да извършва актове на насилие срещу държави институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във