Банкеръ Daily

Свят

Тръмп обявява до дни победата над "Ислямска държава"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че очаква официално да обяви следващата седмица, че антиджихадистката коалиция е отвоювала цялата територия, контролирана преди от "Ислямска държава" в части от Сирия и Ирак, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Възможно е следващата седмица официално да бъде обявено, че сме си върнали 100 процента от територията на халифата", каза Тръмп пред участниците в срещата на страните от международната коалиция срещу ИД във Вашингтон. "Не искам да го обявявам твърде рано", добави президентът, макар че се очакваше тази прокламация да съвпадне със срещата.

"Американските военни, нашите коалиционни партньори и Сирийските демократични сили освободиха практически цялата територия, държана преди от ИД в Сирия и Ирак", заяви Тръмп пред външните министри и други високопоставени представители на 74 държави и 5 международни организации, участващи заедно със САЩ в борбата срещу джихадистите.

Официални представители на САЩ казват, че ИД е изгубила 99.5 процента от територията си и контролира по-малко от 5 квадратни километра в Сирия, посочва Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във