Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Няма да разширяваме намесата си в Сирия

Вашингтон няма намерение да разширява значително своето участие в сирийския конфликт. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за телевизия Фокс бизнес, откъси от което бяха разпространени вчера вечерта, предаде ТАСС.

Говорейки за американския ракетен удар в Сирия, Тръмп каза, че САЩ е трябвало да приемат подобни действия още при администрацията на Барак Обама. "Онова, което аз направих, трябваше да бъде предприето още при администрацията на Обама и тогава ситуацията в Сирия щеше да бъде по-добра", каза той.

Тръмп заяви, че в Сирия е било използвано химическо оръжие. Той припомни, че Сирия по-рано се е съгласила да не използва такова оръжие, но е нарушила това обещание.

Американският президент заяви още, че ситуацията в Сирия щеше бъде по-добра, ако Русия не поддържаше президента Башар Асад, предаде ТАСС. В интервюто Тръмп, говорейки за Асад, го нарича животно и много зъл човек.

Новото американско правителство е отворено за стратегическо сътрудничество с Русия, заяви на редовния брифинг за журналисти говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

"Ние сме отворени за стратегическо сътрудничество с Русия, когато можем да постигнем общи цели като разгрома на "Ислямска държава". Но ние ще отстояваме нашите интереси и ценности в случаите, когато между нас няма съгласие", заяви Спайсър.

Същевременно в интервю за телевизия Мир руският президент Владимир Путин каза, че ударът на САЩ в Сирия е нарушение на международното право и е бил извършен без доказателства, че Дамаск е използвал химическо оръжие, предаде ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във