Банкеръ Daily

Свят

Тръмп няма да отстъпи за стената на границата с Мексико

Патовата ситуация би могла да приключи утре, но може и да трае по-дълго, като това зависи от демократите. Прочетете във вестниците. На границата с Мексико имаме криза с наркотиците, с трафик на хора от целия свят и имаме абсолютна криза с проникването на престъпници и гангстери. Това е въпрос на национална сигурност. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп относно построяването решението му за построяване на стена по границата с Мексико въпреки частичната парализа на правителството, която продължава повече от две седмици.

Демократите, които имат мнозинство в долната камара на Конгреса, отказват да гласуват 5 милиарда долара, които Тръмп иска за строежа на стената. Преди дни президентът заяви, че заради кризата може да обяви извънредно положение.

Тръмп заяви в Туитър на 2 януари, че все още нератифицираното търговско споразумение, договорено от неговото правителство с Мексико и Канада, предвижда Мексико да плати за стената, която той обеща на своите привърженици. Президентът не представи доказателства в подкрепа на твърдението си, а Мексико го оспорва. Няколко дни преди да се стигне до спиране на работата на държавния апарат, правителството на Тръмп даде да се разбере, че няма да позволи липсата на финансиране за граничната стена да доведе до парализа. След като обаче видя реакцията на редица водещи поддръжници в медиите към идеята той да отстъпи, президентът втвърди позицията си

Facebook logo
Бъдете с нас и във