Банкеръ Daily

Свят

Тръмп няма да откаже военната сделка със Саудитска Арабия за 110 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп допусна, че е възможно Саудитска Арабия да е отговорна за изчезването на журналиста Джамал Хашоги и каза, че ако това се окаже така, страната му ще наложи сурово наказание на кралството. В същото време Тръмп потвърди, че изключва възможността за ограничаване на оръжейните продажби, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Засега саудитците) отричат (да са замесени) и го отричат енергично. Би ли могло да са те? Да. Ако действително се окаже, че Саудитска Арабия е отговорна, ще има сурово наказание", каза Тръмп, цитиран от БТА.

Тръмп заяви, че случаят е особено важен, "защото този човек е бил журналист". Но на въпрос за обмисляните варианти за реакция президентът на САЩ повтори позицията си, че не подкрепя идеята за ограничаване на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и не е склонен да отмени сключената сделка за продажба на оръжие за 110 милиарда долара на Саудитска Арабия. 

"Ще ви дам пример - те поръчват военно оборудване. Всички по света искаха да получат тази поръчка. Искаше я Русия, искаше я Китай, искахме я ние. Ние я получихме, и то изцяло. Ще ви кажа какво не искам да направя. Не искам да навредя на заетостта в Боинг, Локхийд, Рейтиън. Не искам да загубя такава поръчка. Има и други начини за наказание", заяви Тръмп.

Хашоги, известен с критиките си към саудитския принц Мохамед Бин Салман, е в неизвестност от миналия вторник, когато влезе в консулството на Рияд, за да получи бракоразводни документи

Турското разследване е открило записи, направени с неговия часовник "Епъл", които показват, че той е бил измъчван и убит, пише турски вестник, цитиран от агенция Ройтерс.

Информацията в проправителственото издание "Дейли сабах", която предстои да бъде проверена, бе публикувана, след като делегация от Саудитска Арабия пристигна в Турция за съвместно разследване на изчезването на журналиста, посочва агенцията.

"Моментите, в които Хашоги е разпитван, измъчван и убит, са били записани в паметта на часовника "Епъл", пише вестникът и посочва, че часовникът е бил синхронизиран с неговия айфон, който е останал у годеницата му след влизането на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във