Банкеръ Daily

Свят

Тръмп не знаел, че Русия плаща на талибани да убиват американци

Кейли Макенани

Белият дом отрече информацията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп или вицепрезидентът Майк Пенс са били осведомени от разузнаването, че Русия е предлагала премии на екстремисти в Афганистан, за да убиват американски военни, предаде ДПА.

Американски медии съобщиха, че подразделения на руските тайни служби са предлагали награди на ислямистки екстремисти, включително талибани, за да ги насърчат да нападат силите на САЩ в Афганистан. Информацията беше съобщена за пръв път във в. "Ню Йорк таймс", който се позова на източници в разузнавателните среди. Изданието добави, че Тръмп е бил информиран за тези обвинения.

Говорителката на Белия дом Кейли Макенани подчерта, че американското президентство обикновено не коментира предполагаема разузнавателна информация или вътрешни обсъждания, "директорът на ЦРУ, съветникът по националната сигурност и шефът на президентската канцелария могат да потвърдят, че нито президентът, нито вицепрезидентът са били информирани за предполагаемата разузнавателна информация за руски премии".

"Това не е коментар за верността на предполагаемата разузнавателна информация, а за неточност в статията на в. "Ню Йорк таймс", който погрешно съобщи, че президентът Тръмп е бил осведомен по този въпрос", добави тя.

"САЩ получават хиляди разузнавателни доклади всеки ден и те се проучват стриктно", подчерта Макенани.

Талибаните и Русия също отхвърлиха информацията като неоснователна, припомня ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във