Банкеръ Daily

Свят

Тръмп не обяви извънредно положение, но настоява за гранична стена с Мексико

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в телевизионно обръщение, предавано от Овалния кабинет на Белия дом, че на границата на Съединените щати с Мексико има разрастваща се хуманитарна криза и криза със сигурността, въпреки че пресичанията на границата са намалели през последните години, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Тръмп се опита да убеди американците, че нелегалният наплив на мигранти в САЩ през южната граница е криза и настоя, че работата на правителството е спряна, защото демократите отказват да финансират сигурността на границата. Президентът поиска 5,7 милиарда долара за стоманена ограда по границата с Мексико.

"По искане на демократите, това ще бъде стоманена ограда, а не бетонна стена", продължи Тръмп. Според него ограда по границата е критично важна за граничната сигурност и е необходима, за да пресече нелегалната имиграция от Латинска Америка.

АФП напомня, че желаната от него стена е причина за частичната парализа на федералното правителство, продължаваща 18 дни.

Заради изказването на Тръмп председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, демократката Нанси Пелоси го обвини, че е изфабрикувал криза по границата с Мексико и че държи американците за заложници с частичната парализа на работата на федералното правителство.

Според нея единствената цел на президента е да получи финансиране на ограда по границата с Мексико.

"Ето фактите: президентът Тръмп трябва да прекрати задържането на американците за заложници, трябва да спре да създава миграционна и хуманитарна криза на границата и трябва да възстанови работата на правителството", каза председателката на Камарата в изявление.

Пелоси каза, че президентът е обсебен от желанието да принуди американците да платят за исканата от него "скъпоструваща и неефективна" гранична стена, съобщи ДПА. Той използва страха, за да убеди американците в необходимостта от гранична стена, продължи Пелоси.

Тя нарече частичната парализа на правителството безсмислена и обвини президента в дезинформация и злонамереност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във