Банкеръ Daily

Свят

Тръмп не иска да налага санкции на Турция

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп не желае да се стига до налагане на санкции на Турция. На среща със съветниците си в Белия дом, той е заявил, че не трябва да се стига до тази мярка заради това, че Турция купи ракетни системи С-400 от Русия, съобщава Си Ен Ен,

Проблемът е, че позицията на Тръмп противоречи на тази на някои от най-близките му сътрудници в Сената, които не са приемат добре честата промяна на решенията му. Доскоро президентът заплашваше Анкара с твърди ответни мерки, добри обяви прекратяване на участието й в програмата за Ф-35. Част от сенаторите настояват срещу Турция да бъдат предприети действия по силата на закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции".

Според анализатори Доналд Тръмп няма големи възможности да избегне налагането на санкции въз основа на закона от 2017 г., който той подписа. Засега той  предлага преговори, след като властите в Турция заплашиха с алтернатива. Външният министър Мевлют Чавушоглоглу заяви в понеделник, че Турция ще бъде принудена да задоволи нуждите си от бойна техника "другаде" и да отговори подобаващо, ако Съединените щати ѝ наложат санкции заради покупката на руски ракети С-400. Също така Анкара ще започне нова операция в Сирия, ако Вашингтон не приеме предложението за създаване на "зона за сигурност" в северната част на страната. Миналата седмица Русия предложи на Турция да купи Су-35, ако Съединените щати наистина прекратят участието й в програмата за Ф-35.

"Ако САЩ показват враждебно отношение към нас, ще предприемем ответни мерки, казахме им. Това не е заплаха или блъф," каза Чавушоглу, но добави, че не очаква подобни действия от администрацията на САЩ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във