Банкеръ Daily

Свят

Тръмп настоя Русия да напусне Венецуела

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Русия да "излезе" от Венецуела след последните съобщения за пристигането на руски самолети в страната. Американският държавен глава подчерта, че всички опции са на масата, за да принуди Москва.  

Пристигането на два руски самолета край Каракас в събота, за които се смята, че превозват военни от руските специални сили и експерти по киберсигурност, покачи напрежението и ескалира политическата криза във Венецуела, пише "Ройтерс". 

Както е добре известно, Русия и Китай подкрепят президента Николас Мадуро, докато САЩ и други западни страни се застъпват за опозиционния лидер Хосе Гуайдо. 

"Русия трябва да напусне", заяви Тръмп пред репортери в Овалния кабинет, където проведе среща със съпругата на Гуайдо - Фабиана Росалес. 

Запитан как би принудил руските специални сили да се изтеглят от страната, Тръмп каза: "Ще видим. Всички опции са отворени".

Преди месеци администрацията на Тръмп наложи и санкции на държавната петролна компания Petroleos de Venezuela, известна като PDVSA, за да се опита да прекъсне приходите на Мадуро. Тръмп заяви, че все още предстоят по-строги санкции.

Икономиката на Венецуела страда от недостиг на храна и лекарства поради години на хиперинфлация. В допълнение, гражданите сега се борят с прекъсванията на електрозахранването, които експертите обясняват с години на небрежност и лоша поддръжка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във