Банкеръ Daily

Свят

Тръмп нареди на американските ВМС да унищожават всеки ирански съд, който ги безпокои

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на американските военноморски сили да унищожават всеки ирански плавателен съд, който ги безпокои, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Дадох заповед на военноморските сили на САЩ да стрелят и унищожат всеки ирански военен катер, който тормози нашите кораби в морето", написа Тръмп в Туитър.

Преди седмица Пентагонът обвини Иран в "опасни маневри" в морето. Според министерството на отбраната на САЩ 11 бързоходни катера на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция на няколко пъти са преминали "на изключително малко разстояние и с голяма скорост" край американски военни кораби, патрулиращи в Персийския залив.

Иран ще даде решителен отпор на всяка грешка на САЩ в Персийския залив, обяви в отговор Корпусът на гвардейците на ислямската революция, в декларация, публикувана на сайта му.

В декларацията си корпусът даде "съвет на американците да спазват международните правила и установения ред за корабоплаване в Персийския и Оманския заливи и да се въздържат от всякакви авантюри и измислени версии" за събитията там.

"Те трябва да са пределно наясно, че флотът на Революционната гвардия и мощните въоръжени сили на Ислямската република виждат в опасните действия на чужденците в региона заплаха за националната ни сигурност. Всяко пресичане на "червената линия" и всяка грешна и необмислена стъпка от тяхна страна ще получи решителен отговор", се казва в декларацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във