Банкеръ Daily

Свят

Тръмп нареди експулсирането на 60 руски дипломати

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп нареди експулсирането на 60 руски дипломати в отговор на отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в Обединеното кралство.

Официалните лица от Белия дом посочват, че действията на Тръмп ще изпратят и послание за "неприемливо високия" брой руски шпиони в САЩ.

"Съединените щати предприемат това действие съвместно с нашите съюзници от НАТО и партньори по света в отговор на използването от Русия на химическо оръжие на територията на Обединеното кралство", заявиха от Белия дом, като уточняват, че това е новост в модела на Русия за дестабилизация по света.

Администрацията на държавния глава е уверена, че с действията си "намалява възможностите на Русия да шпионира американските граждани и да извършва тайни операции, които застрашават националната сигурност на Америка."

"С тези стъпки Съединените щати и нашите съюзници и партньори разясняват на Русия, че действията й имат последствия", се казва още в изявлението.

"Съединените щати са готови да си сътрудничат, за да изградят по-добри отношения с Русия, но това може да стане само при промяна в поведението на руското правителство", категорични са от Белия дом.

Британският премиер Тереза Май вече заяви пред парламента в Обединеното кралство, че е "много вероятно" Русия да е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

По последна информация двамата остават в критично състояние. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във