Банкеръ Daily

Свят

Тръмп нарече британския посланик в САЩ "чалнат и надут глупак"

Американският президент Доналд Тръмп за втори пореден ден се нахвърли с обиди срещу британския посланик в САЩ, като го нарече "смахнат" и "надут глупак", предаде Асошиейтед прес. 

"Чалнатият посланик, когото Обединеното кралство пробута на Съединените щати, не е човек, от когото се вълнуваме, той е много глупав човек. Не познавам посланика, но са ми казвали, че е надут и глупак", написа Тръмп в любимия си Туитър.

Причината американският президент да се гневи на посланик Ким Дарък е, че в събота британският вестник "Дейли мейл" публикува откъси от конфиденциални съобщения на Дарък до британското външно министерство, в които той нарича правителството на Тръмп некомпетентно и безпомощно. В един от докладите се казвало: "Ние не смятаме наистина, че неговата администрация ще стане значително по-нормална, по-малко дисфункционална, по-малко непредвидима, по-малко разделена от разногласия между различни групи или по-малко несръчна и безпомощна в сферата на дипломацията". Едновременно с това посланикът отбелязвал, че Тръмп може да победи на президентските избори през 2020 година.

Британският канцлер Тереза Мей обяви подкрепа за британския дипломат, което още повече разгневи Доналд Тръмп.  Според него Дарък се справя зле със своите задължения. "Имали сме известни търкания с някои държави и мога да кажа, че британският посланик не служи добре на Обединеното кралство. Мога да ви кажа, че не сме големи почитатели на този човек. Бих могъл да кажа доста неща за него, но няма да ви губя времето", възмути се Тръмп. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във