Банкеръ Daily

Свят

Тръмп наложи още по-строги санкции срещу Иран

Президентът Доналд Тръмп подписа споразумение за налагане на нови санкции срещу Иран, насочени към върховния лидер на страната Али Хаменей. Той подписа заповедта по време на пресконференция в Белия дом днес следобед, предаде CNN.

Президентът заяви, че върховният лидер на Иран е отговорен за "враждебното поведение на режима" и санкциите ще му откажат "достъп до ключови финансови ресурси и подкрепа". Тръмп даде да се разбере, че Съединените щати няма да позволят на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. "Вашингтон иска да сключи сделка с Техеран", каза в същото време президентът.

Новите санкции са в отговор на свалянето на американски военен дрон от иранска зенитна ракета в международното въздушно пространство над Ормузкия проток. Държавният глава на САЩ ги определи като предпочитан инструмент за натиск и реакция пред военен удар, който би завършил с цивилни жертви.

Рестрикциите срещу Иран, наложени към момента, засягат около 80% от икономиката на страната, каза преди дни държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Въведената преди месец пълна забрана за купуване на ирански петрол сви износа му от Иран с до 50%.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във