Банкеръ Daily

Свят

Тръмп налага нови мита на Китай за 100 млрд. долара

САЩ може да наложат на Китай допълнителни мита за 100 млрд. долара, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес". В свое изявление президентът Доналд Тръмп посочи, че обмисля такъв ход. Според него отговорът на Пекин, който наложи контрамита на американски стоки, е несправедлив. 

Във вторник администрацията на САЩ оповести списък от 1300 внасяни от Китай продукти, върху които се планира въвеждане на допълнителни 25-процентни мита. В отговор Китай обяви налагане на 25-процентни мита върху 106 американски стоки като автомобили, нефтохимически продукти и селскостопански продукти.

Тръмп обаче се вгледа и в американската интелектуална собственост, като по думите му Китай "многократно се е опитвал да получи американска интелектуална собственост по нечестен начин". Новите мита, които обмисля държавният глава, са точно в това направление.

Американски конгресмени реагираха с нарастващо безпокойство на заплахите за селскостопанския сектор на САЩ от търговската конфронтация с Китай, отбелязва Ройтерс.

Финансовите пазари претърпяха трусове през последните дни поради притеснения от избухването на търговска война между двете най-големи икономики в света. Борсовите индекси в Съединените щати отново се понижиха след изказването на Доналд Тръмп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във