Банкеръ Daily

Свят

Тръмп може да бъде оправдан още утре

Опитът на демократите да накарат републиканците да бъдат изслушани свидетели в процеса по импийчмънт срещу Доналд Тръмп в Сената удариха вчера на камък. Това поражда възможност президентът да бъде оправдан още утре, съобщи Ройтерс.

Докато сенатори задаваха въпроси на юридическия екип на Тръмп и на демократите, играещи ролята на прокурори по делото, Белият дом възрази срещу планираното публикуване на книга на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Според някои информации в нея Болтън твърди, че Тръмп е изиграл основна роля в оказването на натиск върху Украйна да разследва съперника му демократ Джо Байдън.

Сенатор Джон Барасо, третият по старшинство републиканец в Сената, каза, че е възможно процесът да приключи утре, без да успеят демократите да постигнат целта си да призоват свидетели.

"Нещата ясно вървят към обявяване на финално решение в петък. Гласуването ще бъде в петък", каза Барасо.

Други сенатори републиканци предрекоха вчера подобен изход в разговорите си с репортери в почивките на процеса.

Демократите целят да убедят поне четирима републиканци сенатори да подкрепят искането им да призоват свидетели, за да си гарантират мнозинство в 100-местния Сенат. Въпреки че Сенатът се очаква да обяви Тръмп за невинен и той да остане на президентския пост, привикването на свидетели като Болтън може да нанесе големи щети в политическо отношение на президента, който ще се бори за преизбиране на изборите на 3 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във