Банкеръ Daily

Свят

Тръмп може да бие още по-убедително на следващите избори

Доналд Тръмп има смущаващо нисък рейтинг за американски президент в период на силна икономика, но преднината му в избирателната колегия на следващите избори в САЩ може да се увеличи, пише "Бизнес инсайдър".

През 2016-а преднината му в колегията беше от 74 гласа, макар че той изгуби националния вот с разлика от цели три милиона гласа. След избирането му одобрението за него рязко се срина в някои от решителните щати, в които спечели с малка преднина.

Според социологически проучвания тя е намаляла с 18 процента в Пенсилвания и с по 17 процента в Мичиган и Уисконсин.

Междинните избори от 2018-а и другите по-важни вотове, проведени през 2019-а, обаче разкриват една забележителна електорална тенденция, която може да помогне на Тръмп да задържи и увеличи преднината си в избирателната колегия в сравнение с 2016-а.

Предградията с висока концентрация на избиратели с колежанско образование, които някога бяха крепости на републиканците, като Ориндж Каунти в Калифорния и предградията на големите градове в Тексас, бързо пренасочват симпатиите си към демократите, докато селски райони, които от много години подкрепят демократите, с предимно

бяло население без колежанско образование,

се насочват към републиканците.

Наскоро бяха почти едновременно публикувани няколко проучвания, едно от които на "Ню Йорк таймс", за подкрепата за Тръмп и трима водещи кандидат-президенти на демократите – бившия вицепрезидент Джо Байдън, сенатора Бърни Сандърс и сенаторката Елизабет Уорън, в шест оспорвани щата – Аризона, Флорида, Северна Каролина, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

Навсякъде проучването, което засегна 3766 регистрирани гласоподаватели в шестте щата, констатира изключително близки резултати на кандидатите с допустим грешка от 4,1 процента във всеки щат, което е тревожен знак както за Тръмп, така и за тримата му съперници демократи.

Байдън се представя най-добре срещу Тръмп, но го води с разлика от 1–2 процента във всички щати без Северна Каролина, където президентът го изпреварва с 2 процента – все в границите на допустимата грешка.

Сандърс води пред Тръмп с три пункта в Мичиган, наравно са в Уисконсин и изостава с 1 до 4 пункта в останалите щати.

Уорън и Тръмп са наравно в Аризона, но президентът я бие с 2 до 4 процента в другите пет щата.

"Ню Йорк Таймс" комбинира проучването си с други изследвания на нагласите в оспорваните щати. Според тях тримата водещи представители на демократите или изравняват, или леко надминават подкрепата за Хилари Клинтън през 2016-а сред белите избиратели с колежанско образование, която тогава изпреварваше тази за Тръмп с 6 на сто. Нито един от тях обаче не накърнява преднината на Тръмп сред белите избиратели без колежанско образование, която през 2016-а бе 26 процента. Според новите проучвания, обхванали 1500 бели избиратели от работническата класа, тя и сега е 24–26 на сто.

Нещо повече, в момента тримата демократи се представят

по-зле от Хилари Клинтън сред чернокожите

избиратели и тези с латиноамерикански произход.

Докато олевяването на предградията прави щати като Аризона и Северна Каролина надеждни за демократите, непробиваемата подкрепа за Тръмп сред белите по-ниско образовани гласоподаватели в ключови за избирателната колегия щати като Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания може да увеличи преднината му от 2016-а.

В интервю за "Вашингтон пост" председателят на Демократичната партия в щата Уисконсин Бен Уиклър споделя: "В електоралната база на Тръмп може да има дълбоки пукнатини, но той залива щата с ресурси, за да намери поддръжници. Ясно ни е, че ни чака огромна битка".

Базирайки се на данни от последното преброяване в САЩ, изборният аналитик Дейв Уосърман твърди, че има 44,4 милиона потенциални бели гласоподаватели без колежанско образование, които не са гласували през 2016-а, в сравнение с 9,3 милиона с колеж – което значи, че Тръмп разполага с по-голяма възможност за подобряване на резултатите си от демократите.

Той отбелязва и че докато демократите могат да подобрят представянето си сред 32,9 милиона небели избиратели, които не са гласували през 2016-а – включително чернокожи избиратели във важни градове в Средния запад като Милуоки и Детройт – повечето от тях са концентрирани в щати като Калифорния, Ню Йорк и Тексас, които далеч не са така оспорвани като щатите от Средния запад, на които се дължи преднината на Тръмп в избирателната колегия.

Както Уосърман посочва, Тръмп би могъл преспокойно да изгуби националния вот с разлика от пет милиона гласа и да спечели в избирателната колегия с разлика от един глас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във