Банкеръ Weekly

Свят

Тръмп между хаоса и отпуската

Белият дом е зад гърба му.

Двеста дни след встъпването си в длъжност американският президент Доналд Тръмп излезе в годишен отпуск, но положението му изглежда по-нестабилно от всякога. Разследването на контактите на неговия екип с Москва по време на предизборната кампания напредва, а рейтингът му удари рекордно дъно. Стигна се дотам, че в някои медии излязоха информации, че собственият му вицепрезидент Майк Пенс е решил да се конкурира с него на следващите избори за държавен глава през 2020 година.

Бомбата бе хвърлена от "Ню Йорк таймс", който съобщи, че някои представители на Републиканската партия работят за започване на "кампания в сянка" за следващите президентски избори, в която Доналд Тръмп не участва. Вестникът отбеляза също така, че редица съветници на Пенс са намекнали на партийни донори за плановете му да се кандидатира за президент, ако Тръмп не го направи.

Самият Пенс отхвърли тези твърдения, определяйки ги като фалшиви и като поредния опит на медиите да всеят разделение в администрацията. Това обаче не попречи на редица издания да захапят темата и да прогнозират евентуален развой, при който вицепрезидентът се опълчва срещу титуляра на поста. Силно критичното към Тръмп издание "Форин полиси" дори публикува "меморандум", отправен към Майк Пенс. В него му дава наставления каква линия на поведение да следва, за да бъде достоен държавен лидер, в случай че влезе в ролята на Джералд Форд "по-скоро, отколкото предполага" - намеквайки, че Тръмп ще последва съдбата на Ричард Никсън, подал оставка през 1974-а след аферата "Уотъргейт" и сменен от Форд.

От Втората световна война насам само срещу трима действащи президенти са се възправили техни съпартийци след първия им мандат. Става дума за Джералд Форд, Джими Картър и Джордж Буш-старши. И тримата все пак са спечелили на партийните избори, но са изгубили битката за Белия дом. А обяснението, което обикновено се дава, е, че съпартийците им са застанали срещу тях, защото са усещали несигурността им.

Що се отнася до Тръмп, усещането за несигурност около него не отслабва въпреки опита му да внесе ред с назначаването на Джон Кели за началник на кабинета си. На бившия генерал от морската пехота, който преди бе министър на вътрешната сигурност и зае мястото на неубедително представилия се Рейнс Прибъс, се възлагат големи надежди. Първите впечатления от работата му наистина са положителни. Според запознати той е наложил дисциплина, каквато Белият дом не е виждал от януари насам. "Кели предизвиква страх по начин, по какъвто Рейнс не можеше", са заявили пред Ройтерс представители на администрацията, пожелали анонимност. Други пък твърдят, че бившият военен е вдъхнал спокойствие у президента и преди излизането си в отпуск той за първи път от встъпването си в длъжност е спрял да се нагърбва с прекалено много задачи и е прехвърлил на него редица задължения.

Но ако Кели се справя добре със затягането на дисциплината и организирането на работата, редица наблюдатели се питат дали и как ще се справи с импулсивните действия на необуздания си шеф? Този въпрос е особено актуален на фона на набиращото сила разследване на евентуалните връзки на хора от екипа му с Русия.

Специалният прокурор Робърт Мълър, който ръководи разследването, сформира жури от съдебни заседатели. То изпрати призовки на свидетели във връзка със срещата на Доналд Тръмп-младши, зетя на държавния глава Джаред Къшнър и руската адвокатка Наталия Веселницкая. Мълър отправи и нови искания за информация от Белия дом и започна да проучва връзките между бизнеса на семейството на Тръмп с негови официални решения като президент. В същото време са добре известни реакциите на президента спрямо всички, които по един или друг начин застават на пътя му. Грубите коментари в Туитър са най-малкото, което може да се очаква, и Тръмп досега показва склонност просто да отстранява тези, които му причиняват главоболия. Любопитно е обаче какво би направил началникът на кабинета му Джон Кели, ако той се опита да се отърве и от Мълър?

Както смята издателят на "Америкън проспект" Робърт Кътнър, въпросът, изглежда, е бил обсъден между Тръмп и Кели още преди Кели да заеме новия си пост. Кътнър обосновава предположението си, като дава за пример случай с друг противник на държавния глава - главния прокурор Джеф Сешънс. Непосредствено след назначаването си Кели се обади на Сешънс и го успокои, че няма да бъде уволнен, с което опроверга предишни закани на Тръмп.

В полза на версията, че Кели не би желал шефът му да атакува директно специалния прокурор, е и изтеклата в медиите информация, че в дните около назначаването му той се е свързал с бившия директор на ФБР Джеймс Коми и е изразил възмущението си от бруталния начин, по който президентът го уволни.

Но дори и Тръмп и неговият началник-щаб да са се разбрали, че Мълър няма да бъде пипан, това пак не дава гаранции, че стопанинът на Белия дом ще удържи на думата си. С напредването на разследването срещу него той може да изгуби самообладание и да предприеме стъпки, които не е координирал с помощника си. Вероятните последици от подобни действия биха били оставката на Кели, опит на Конгреса да блокира уволняването на Мълър или пък създаването от Конгреса на специална комисия, независима от Белия дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във