Банкеръ Daily

Свят

Тръмп кани японски компании да инвестират в САЩ

Но и критикува "значителното предимство" на Япония в двустранната търговия

Американският президент Доналд Тръмп стъпи на японска земя в събота за една по-скоро церемониална визита и в опит да демонстрира силните връзки със Страната на изгряващото слънце въпреки назряващото търговско напрежение.

От една страна, той е призовал японския бизнес да увеличава инвестициите си в САЩ, но в същото време не е пропуснал отново да критикува Япония, че все пак има "значително предимство" в търговията. И това в момент, когато се водят преговори по двустранно търговско споразумение между Вашингтон и Токио. Тръмп е поискал да се гарантира честност и реципрочност в отношенията.

В знак на уважение и в чест на американския гост вечерта кулата Tokyo Sky Tree е била оцветена в бяло и синьо.

Вашингтон обмисля да наложи мита на японския автомобилен износ, който според администрацията на Тръмп е потенциална заплаха за националната сигурност. Продължаващата търговска война на САЩ с Китай поражда напрежения и с Япония и с Европейския съюз, отбелязват коментаторите. Но и вече струва твърде скъпо на бизнеса.

Утре Тръмп ще има среща с японския премиер Шиндзо Абе, а програмата предвижда игра на голф, посещение на турнир по сумо и неофициална вечеря на четири очи. В понеделник Тръмп и Абе ще обсъдят официално търговските отношения, но едва ли ще се стигне до конкретни резултати, още по-малко до сделка, според официални източници.

Президентът Тръмп ще стане първият чуждестранен лидер, приет от новия японски император Нарухито, който се възкачи на престола в началото на месеца. Да си почетният гост на най-голямото събитие за Япония в последните над 200 години е показателно все пак за двустранните отношения. Нарухито и императрица Масако, която е завършила Харвардския университет, ще са домакини на тържествена официална вечеря за семейство Тръмп в понеделник вечерта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във