Банкеръ Daily

Свят

Тръмп изтеглил САЩ от ядрената сделка с Иран на инат

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е изтеглил САЩ от иранското споразумение, защото е било подписано от неговия предшественик  Барак Обама. Това е написал оттеглилият се британски посланик в САЩ Ким Дарък в записка изтекла в медиите.  Записката е писана, след като тогавашния външен министър Борис Джонсън призовава САЩ през 2018 г. да остане в споразумението с Иран, което ограничава ядрената му програма, съобщава Би Би Си.

След като Джонсън се върнал в САЩ, посланик Дарък написал, че Тръмп изглежда напуска ядрената сделка по „лични причини“, защото е била договорена при предшественика му Обама. Той отбелязва и разминаване в позициите на президентските съветници, които нямали стратегия какво да се прави след излизане от споразумението.

Наскоро британският вестник "Дейли мейл" публикува откъси от конфиденциални съобщения на Дарък до британското външно министерство, в които той нарича правителството на Тръмп некомпетентно и безпомощно. В един от докладите се казвало: "Ние не смятаме наистина, че неговата администрация ще стане значително по-нормална, по-малко дисфункционална, по-малко непредвидима, по-малко разделена от разногласия между различни групи или по-малко несръчна и безпомощна в сферата на дипломацията". Едновременно с това посланикът отбелязвал, че Тръмп може да победи на президентските избори през 2020 година.  Ким Дарък подаде оставка от поста си, обиден от отношението на американския президент. Във вторник Тръмп атакува изключително остро дипломата, като го нарече "смешен", "чалнат" и "надменен глупак".

През май 2018 г.  Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от споразумението за иранската ядрена програма. Президентът нарече споразумението "най-лошата сделка" и "ужасно споразумение за Съединените щати". Той подкрепи министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който обвини Иран, че тайно продължава развитието на ядрената си програма. По-рано Тръмп използва социалната мрежа "Туитър", за да обвини бившия държавен секретар Джон Кери за "много лошо" договореното с Иран споразумение. То бе сключено по времето на президента Барак Обама, а с него бяха отменени икономическите санкции срещу Иран. В замяна страната обеща да ограничи ядрените си амбиции, но Тръмп бе категоричен - те, вместо да отслабнат, са станали "още по-безсрамни".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във