Банкеръ Daily

Свят

Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора "Открито небе", който позволява невъоръжени полети за проверки на движенията на военни части и мерките за ограничаване на въоръженията на подписалите го страни, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Русия не спазваше договора. Така че докато не започнат да го спазват, ние се оттегляме", заяви Тръмп, преди да замине да посети пострадалия от наводнение щат Мичиган. 

Русия беше хваната да прави много лоши неща, но смятаме, че нещата ще се решат, добави Тръмп, който увери, че има добри отношения с Русия, но Москва не спазва договора, в който членуват 35 страни, включително България.

Той не изключи предоговаряне на това споразумение.

"Мисля, че това, което ще стане, е, че ние ще се оттеглим и те ще се върнат и ще поискат договаряне на споразумение. В последно време сме в много добри отношения с Русия", каза той.

Според говорителя на Пентагона Джонатан Хофман Русия "постоянно и явно нарушава задълженията си по договора "Открито небе" и го прилага по начин, който заплашва САЩ, както и нашите съюзници и партньори".

Съветникът за националната сигурност в Белия дом Робърт О'Брайън заяви, че САЩ "няма да остават страна по международни договори, които се нарушават от други страни и вече не са в интерес на Америка".

Той спомена двата договора, от които САЩ се оттеглиха неотдавна: иранското ядрено споразумение и договора за ракетите със среден обсег на действие.

"Готови сме да преговаряме с Русия и Китай по нова рамка за контрол на въоръженията, която отива отвъд структурите на миналото от времето на Студената война и която позволява да се гарантира сигурността на света", каза О'Брайън.

Русия не е била официално уведомена от САЩ, че те се оттеглят от договора "Открито небе", заяви руският заместник-външен министър Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Не ми е известно да сме получавали някакво официално уведомление", каза той.

Според в. "Ню Йорк таймс" Тръмп ще уведоми Русия за изтеглянето на САЩ от договора "Открито небе" утре, а решението му ще влезе в сила след шест месеца, отбелязва ДПА.

Излизането на САЩ от този договор ще навреди на системата на военна сигурност в Европа, заяви Грушко, според когото това ще засегне интересите на всички страни по договора, които са и членки на НАТО.

Русия не е нарушавала договора и нищо не пречи да продължат разговорите по технически проблеми, които според САЩ са нарушения от руската страна, каза Грушко, цитиран от Ройтерс.

"Това не е двустранно, а многостранно споразумение. Едно толкова внезапно решение ще засегне интересите на всички участници без изключение", заяви Грушко, цитиран от Франс прес. Той обвини Вашингтон, че е навредил на "инструмента, който обслужва интересите на поддържането на мира и сигурността в Европа през последните 20 години".

Германия съжалява за обявеното намерение от САЩ да се оттеглят от договора "Открито небе", заяви днес германският външен министър Хайко Маас, предаде ТАСС.

"Този договор е важна част от европейската архитектура за контрол на въоръженията. Ние виждаме, че през последните години действително имаше пречки от страна на Русия при изпълнението на този договор. От наша гледна точка това не оправдава излизането от него", каза Маас.

Говорител на британското правителство заяви, че Великобритания остава обвързана с договора "Открито небе", но разбира опасенията на САЩ.

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде написа в Туитър, че Швеция съжалява за намерението на САЩ да се оттеглят от договора и се надява, че Вашингтон ще преразгледа своето решение.

Договорът "Открито небе" позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Договорът е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Страни по него са Беларус, Белгия, България, Босна и Херцеговина, Великобритания, Унгария, Германия, Гърция, Грузия, Дания, Исландия, Испания, Италия, Канада, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Русия, Румъния, Словакия, Словения, САЩ, Турция, Украйна, Франция, Финландия, Хърватия, Чехия, Швеция и Естония.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във