Банкеръ Weekly

Свят

Тръмп използва сесията на ООН за търговски преговори

Тръмп и Абе в ООН.

Сесията на Общото събрание на ООН, която събра световните лидери в Ню Йорк, стана удобен повод за обсъждане на международната търговия. Американският президент Доналд Тръмп, който има за цел да постави на нова основа икономическите отношения на Съединените щати с другите страни, се възползва от случая, за да проведе ключови разговори.

Тръмп и британската министър-председателка Тереза Мей обсъдиха въпроса за желанието на двамата да сключат "мащабно и амбициозно" търговско споразумение, след като Великобритания излезе от Европейския съюз. "Те се съгласиха, че Брексит представлява прекрасна възможност за сключване на мащабно и амбициозно британско-американско споразумение за свободна търговия", се казва в съобщение на кабинета на Мей.

Сключването на търговски договор със Съединените щати е една от малкото алтернативи, които Великобритания има за неутрализиране на негативните икономически последици след излизането си от общността. По време на разговора американският президент похвали британския премиер във връзка с преговорите за Брексит, като заяви, че Тереза Мей върши "много добра работа".

Почти едновременно с това Доналд Тръмп съобщи, че Съединените щати и Япония са се договорили да започнат разговори по ново търговско споразумение. Договорката е станала по време на среща на Тръмп с японския премиер Шиндзо Абе в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН.

По-рано президентът заплаши с налагане на мито от 25% за вносните автомобили в опит да възпре вноса и да насърчи повече производство и работни места в Америĸа. Tръмп, който иска също така по-добър достъп за американските автомобили в Япония, се съгласи обаче с Абе, че санкциите за износа на коли няма да се прилагат по време на преговорите.

По този повод "Блумбърг“ припомни, че от 3.2 млн. автомобила, продадени тази година в Япония, само 0.3% са американски. За разлика от това японските марки имат пазарен дял от около 40% в Съединените щати.

Междувременно Тръмп отклони искане на канадския премиер Джъстин Трюдо да се срещнат в кулоарите на ООН, защото двустранните преговори за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) не вървят добре и САЩ са недоволни от канадските си съседи, предаде Ройтерс.

Тръмп заяви на пресконференция, че няма да приеме среща с Трюдо, "защото митата му са твърде високи и той не изглежда склонен на отстъпки". Затова му казал: "Забрави за това и, честно казано, тъкмо мислим да обложим вноса на коли от Канада".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във