Банкеръ Daily

Джон Болтън:

Тръмп иска успешно излизане на Великобритания от ЕС и търговско споразумение с Лондон

Джон Болтън

Американският президент Доналд Тръмп иска да види успешното излизане на Великобритания от Европейския съюз, което Вашингтон ще подкрепи със споразумение за свободна търговия с Лондон, заяви съветникът по националната сигурност Джон Болтън пред британските представители в понеделник, съобщи Ройтерс.

Докато Обединеното кралство се готви да напусне Европейския съюз на 31 октомври, най-голямата геополитическа промяна след Втората световна война, много дипломати очакват Лондон да разчита все повече на Съединените щати.

Болтън, които е в столицата за двудневни разговори с британски представители, се стреми към подобряване на отношенията с премиера Борис Джонсън след понякога напрегнатите връзки между Тръмп и предшественичката на Джонсън - Тереза ​​Мей.

Централно послание, което Болтън отправя, е, че Съединените щати ще помогнат за облекчаване на излизането на Великобритания от ЕС чрез споразумение за свободна търговия, за което се водят преговори между търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и британската му колежка Лиз Тръс.

Високопоставен служител на администрацията на Тръмп, описващ посланието на Болтън към британските представители, заяви, че Тръмп "иска да види успешно излизане на Великобритания от Европейския съюз" и че търговска сделка ще помогне на Великобритания.

Тръмп искаше да работи с правителството на Мей по търговско споразумение, но нейното правителство "не искаше да го прави. Това правителство го иска. Ние сме много щастливи от това", каза представителят пред репортери, пътуващи с Болтън.

Тръмп смята, че "когато става въпрос за търговски преговори, ЕС е по-лош от Китай, само по-малък", заяви официалният представител.

След закуска с депутата от британската Консервативна партия Бърнард Дженкин Болтън трябваше да обядва със секретаря на британския кабинет Марк Седуил.

По-късно той трябваше да се срещне на Даунинг Стрийт №10 с Едуард Листър, който е главен стратегически съветник на Джонсън. По-късно през деня той планираше да се срещне със Саджид Джавид, новия министър на финансите.

Във вторник Болтън ще се срещне с Тръс, както и с Бен Уолъс, новия министър на отбраната, и Стивън Баркли, министъра за излизане от Европейския съюз.

Очаква се Болтън да призове служители от новосформираното правителство на Джонсън да приведат политиката си по отношение на Иран по-близко до линията на Съединените щати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във