Банкеръ Daily

Свят

Тръмп иска нова среща с Ким Чен-ун

Президентът на Съединените щати  Доналд Тръмп обяви, че е готов да се срещне в даден момент по-късно през годината със севернокорейския лидер Ким Чен-ун и  да възобновят преговорите за ядрено разоръжаване, предаде Ройтерс.

Изявлението на Тръмп е отговор на предложението на Северна Корея от понеделник, в което се изразяваше готовност преговорите да бъдат подновени по-късно този месец.

Предишната среща на двамата лидери бе през юни  в демилитаризираната зона между двете корейски държави. Това бе третата им среща в рамките на 12 месеца, а след нея американският държавен глава обяви рестартирането на преговорите за денуклеаризация на Северна Корея. По време на събитието Донлад Тръмп се превърна в първия действащ президент на САЩ, който стъпва на територията на Северна Корея, като за кратко премина държавната й граница, придружаван от лидера й.

Според Тръмп  севернокорейският лидер Ким Чен-ун е "много интелигентен" човек, който осъзнава необходимостта да се откаже от ядрените оръжия, за да може да развива страната си.

"Той знае, че от ядрените оръжия могат да произтекат само лоши неща. Това е един много интелигентен човек, който добре разбира това", заяви американският президент и допълни, че Съединените щати ще запазят настоящия режим на санкции срещу Северна Корея и не възнамеряват излишно да форсират процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във