Банкеръ Daily

Свят

Тръмп и Трюдо обсъждат новото северноамериканско споразумение за свободна търговия

Канадският премиер Джъстин Трюдо (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп в дружески разговор.

Срещата на върха на Г-7 в Биариц даде възможност за нова среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и канадския премиер Джъстин Трюдо. Основна тема в разговора им е било новото северноамериканско споразумение за свободна търговия, предаде Асошиейтед прес.
Двете страни и Мексико се договориха през миналата година да обновят съществуващото вече търговско споразумение НАФТА, влязло в сила от януари 1994 година. С подписването и ратификацията, НАФТА става икономическо обединение на територия с площ от повече от 21 млн. кв. км и с около 400 млн. население. А САЩ - господстващата страна в рамките на организацията, има дял от около 90% от общото производство на трите страни.

Тръмп настоява за прекратяването на НАФТА, за да се даде път на ЮСМКА (USMCA), както ще се нарича новото споразумение. Преди да влезе в сила парламентите на трите страни трябва да одобрят обновения вариант на търговското споразумение от 90-те години на миталия век.

Подписването на ЮСМКА в Буенос Айрес миналата година бе победа за Тръмп след месеци напрегнати преговори. Тогава американският президент определи новия договор като "много по-добър от споразумението НАФТА", което е считано от него за "пагубно" за американската икономика заради милионите закрити работни места предимно в областта на автомобилната промишленост.
Според Тръмп търговските отношения между САЩ и Канада значително ще се разширят, когато ЮСМКА бъде одобрен.
Осигуряването на одобрението на споразумението в Конгреса е законодателен приоритет на Тръмп за тази година, отбелязва Асошиейтед прес. Демократите обаче настояват за промени, които да гарантират изпълнението на трудовите и екологичните стандарти на пакта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във