Банкеръ Daily

Свят

Тръмп и Си Дзинпин сблъскаха позиции в ООН

В речите си пред Общото събрание на ООН, които заради пандемията бяха произнесени във видеоформат, президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин продължиха сблъсъка си, подчертава френският в "Либерасион".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш беше единственият присъстващ лично в залата лидер. Той напомни, че светът е изправен пред най-тежката здравна криза на нашето време, най-тежките икономически сътресения и най-голямата загуба на работни места от Голямата депресия, както и пред нови заплахи срещу човешките права.

В същото време светът се движи в много опасна посока, подчерта Гутериш, като призова да се избегне "нова Студена война", при която "двете най-големи световни икономики да разделят света, всяка със свои собствени търговски и финансови правила, свой интернет и свои възможности в сферата на изкуствения интелект".

Час по-късно след призива на Гутериш Тръмп отправи невероятно остра нападка срещу Китай, като призова ООН да държи Пекин отговорен за действията му в началото на коронавирусната криза. В отговор посланикът на Китай в Ню Йорк заяви, че "не трябва да отстъпваме пред политическия вирус" и отхвърли обвиненията срещу своята страна. В записаното си изявление Си Дзинпин призова да се приключи с начина на мислене, разделящи света на блокове и "да се откажем от идеологическите спорове и капана на сблъсъка на цивилизациите".

Президентът на САЩ заложи на същите националистически позиции, които вече е излагал на други световни форуми, като подчерта способността на Америка да постига "мир чрез сила" и усъвършенстваните оръжия, с които разполага. За разлика от предишната година в залата нямаше достатъчно делегати, за да се чуе реакцията на събралите се дипломати, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Но Тръмп не можеше да прикрие колко е самотен пътят, поет от неговата администрация. САЩ отправиха нападки в ООН срещу водещи агенции като Световната здравна организация и се опитват да постигнат възстановяване на международните санкции срещу Иран, което според повечето им близки съюзници не съответства на правните норми. От своя страна Си Дзинпин се възползва от възможността да се представи като защитник на международния ред, който Вашингтон погазва, без да мисли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във