Банкеръ Weekly

Свят

Тръмп и Ким в ролята на Никсън и Мао

"Всичко ще е наред", показва американският президент.

Срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун бе историческа дори заради самото си провеждане. За първи път след 70 години вражда ръководители на двете страни се срещнаха очи в очи и обсъдиха ключови въпроси, каквито са ядреното разоръжаване на Северна Корея, премахването на санкциите срещу нея и предоставянето на гаранции от Съединените щати. Американските медии побързаха да сравнят събитието с ръкостискането между Ричард Никсън и Мао Дзъдун в Китай през 1972-ра, което даде начало на мощните икономически връзки между Китай и Америка, или със срещата между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов в Рейкявик през 1988-а, която сложи край на Студената война.

Въпреки отзвука си събитието остави отворен най-важния въпрос, а именно дали Ким Чен Ун действително ще пристъпи към денуклеаризация на страната си. Съвместната декларация, в която севернокорейският лидер се ангажира да го направи, не разсея подозренията във Вашингтон. Там още помнят обещанието на баща му Ким Чен Ир от 2005-а да се откаже от "всички ядрени оръжия и съществуващи ядрени програми", от което той се отрече скоро след това. Макар че повечето наблюдатели отдадоха заслуженото на Тръмп дори заради самото провеждане на срещата, прозвучаха и скептични гласове.

"Следващите месеци ще дадат по-ясна индикация дали всичко е било скъпа възможност за правене на снимки, или е имало положителен пробив", е мнението на Патрик Кронин, водещ експерт по Азия във вашингтонския Център за нова американска сигурност.

По време на срещата Тръмп и Ким Чен Ун подписаха обща декларация, в която севернокорейският лидер най-общо "препотвърждава твърдия си и непоколебим ангажимент за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров". Тръмп пък обещава да "осигури гаранции за сигурността" на Северна Корея. Подписаното изявление действително няма реална юридическа стойност и обвързващ характер, а по-скоро дава насоки. В него денуклеаризацията е представена сравнително постно: това не е онази "пълна, проверима, необратима денуклеаризация", за която настояваха американците до неотдавна.

Самият Тръмп обаче подчерта след срещата, че тя е била само началото на много по-комплексен процес и че преминаването към конкретни преговори за денуклеаризацията ще дойде "много, много скоро". Още следващата седмица ще има нови преговори между двете страни, каза той и добави, че вероятно ще е необходима още една среща между него и Ким. Тръмп сподели също, че Ким Чен Ун е приел поканата му да го посети в Белия дом, както и че той е готов да отиде в Пхенян, "когато дойде моментът".

След съвместната пресконференция американският президент съобщи, че Вашингтон ще замрази всички американско-южнокорейски "военни игри", докато преговорите с Пхенян са в ход.

От пръв поглед е трудно да се определи дали това е голяма отстъпка. Общите военни учения на Южна Корея и Съединените щати се провеждат редовно и отдавна предизвикват гнева на севернокорейското ръководство. Както Ким Чен Ун, така и баща му Ким Чен Ир и дядо му Ким Ир Сен  винаги са ги определяли като подготовка за агресия на север и са ги използвали като повод за заплахи срещу Вашингтон и Сеул. Според някои наблюдатели Тръмп не е направил кой знае каква отстъпка, тъй като спирането на "военните игри" не означава прекратяване на нормалното мирновременно военно обучение, а и те лесно могат да бъдат възобновени, в случай че Ким Чен Ун се отметне от заявеното от него намерение да се откаже от ядреното си оръжие. Други обаче отправят остри критики към решението, защото според тях американският президент е направил подарък на Ким без гаранции, че той ще удовлетвори исканията му.

"Южна Корея е донякъде смутена. Какво означава спиране на военните игри?", попита пред Си Ен Ен Джоузеф Юн, бивш американски специален пратеник за Северна Корея в края на управлението на Барак Обама и в първите месеци от мандата на Тръмп. Юн коментира, че прекратяването на общите военни учения е "стандартно искане" на Пхенян от десетилетия, но САЩ досега не са отстъпвали по този въпрос, защото провеждането на маневрите е било тяхно право. Той смята, че Белият дом трябва да даде пояснение какво има предвид - дали решението е завинаги, или докато продължават преговорите, или например за един месец. Но преди всичко експертът изрази изненада от липсата на по-специфичен ангажимент за денуклеаризация от севернокорейска страна.

И двамата участници печелят от започналия процес. За американския президент това е така очакваният голям дипломатически успех, какъвто досега не е постигал, и който може да го приближи и до Нобеловата награда за мир. Той успя да постигне за една година много повече, отколкото за два мандата Барак Обама, който при това бе удостоен с отличието на Шведската академия незнайно защо. Приобщаването на Северна Корея дава и още една възможност - да започне отдалечаването й от досега единствения гарант за съществуването й - Китай, който от Съединените щати е разглеждан като основен глобален съперник.

Ползата за севернокорейския лидер е не по-малка. Сключването на мирен договор, с който официално да се сложи край на Корейската война, и американските гаранции за безопасността на страната му ще му осигурят вътрешнополитическо и външнополитическо спокойствие, за каквото баща му и дядо му само са можели да мечтаят. Самият факт, че той се срещна като равен с най-авторитетния световен лидер, вече го издига на недостижимо за предците му равнище. Приемането на Северна Корея като нормален член на международната общност ще му даде възможност за по-маневрена външна политика, извън принудителната опека на Пекин. Заедно с премахването на икономическите санкции то ще открие и огромни възможности за страната му, стига тя да пожелае да тръгне по пътя на отварянето на икономиката, успешно извървян от други азиатски комунистически държави като Китай и Виетнам.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във