Банкеръ Weekly

Свят

Тръмп и Ким: Много шум за нищо

Дългоочакваната втора среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун завърши без пробив по въпроса за денуклеаризацията на Северна Корея. След първата среща на двамата държавни ръководители през юни 2018-а в Сингапур, която имаше демонстрационен и опознавателен характер, се очакваше, че разговорите им във виетнамската столица Ханой ще доведат до приемането на документ, очертаващ пътя за отказването на Пхенян от ядрената му програма и премахването на международните санкции срещу него.

Съвместна декларация обаче не бе обявена въпреки големите надежди за прогрес. В първоначалната програма на Белия дом се предвиждаше церемония за подписване на съвместно споразумение, както и работен обяд на двамата ръководители, но те се разотидоха без такава церемония, а Тръмп измести пресконференцията си с два часа.

На нея американският държавен глава заяви, че срещата му с Ким Чен Ун е приключила без никакво споразумение поради разногласия по санкциите срещу Пхенян. Това, което Северна Корея беше готова да предостави в замяна на санкциите, не ни устройваше, съобщи Тръмп. По думите му в замяна на закриването на севернокорейския ядрен комплекс в Йонбьон КНДР е настояла за отмяната на всички наложени й международни санкции. Американският президент и държавният секретар Майк Помпео бяха категорични пред журналистите, че Съединените щати няма да сключат подобна сделка, докато Северна Корея не се откаже и от тайните си ядрени съоръжения извън Йонбьон, както и от балистичната си и ядрена програма.

Тръмп добави, че е получил от Ким уверения, че Северна Корея няма да възобнови ядрените си опити и ракетните изпитания. Той отбеляза също, че срещата на върха е приключила "приятелски" въпреки разногласията. А попитан дали иска да засили режима на санкции срещу Северна Корея, отговори: "Не искам да говоря за увеличаване на санкциите. Те са строги."

В края на пресконференцията в хотел "Мариот", продължила около 40 минути, Тръмп каза: "Отправям се към самолета и ще се върна в едно прекрасно място, наречено Вашингтон."

Колкото до Ким Чен Ун - попитан от американски репортер в Ханой дали иска денуклеаризация, севернокорейският лидер отговори: "Ако не съм склонен, сега нямаше да съм тук."

Въпреки изразените добри намерения обаче не може да бъде скрито очевидното, а то е, че срещата в Ханой не оправда очакванията и на практика не бе постигнато нищо ново в сравнение с разговорите в Сингапур. По този повод лондонският "Гардиън" констатира, като използва терминология от филмовата индустрия, че срещата на върха Тръмп - Ким е приличала повече на римейк, отколкото на продължение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във