Банкеръ Daily

"Гардиън":

Тръмп и Байдън - с коренно различни външно политически виждания

Американският президент Доналд Тръмп и неговият съперник на предстоящите избори Джо Байдън имат доста различни виждания за ролята на САЩ в света, пише британският в. "Гардиън".

Външната политика почти не се споменава в сегашната предизборна кампания в Америка, но за останалата част от света изходът от изборите на 3 ноември ще бъде вероятно най-важният в историята, отбелязва изданието.

Всички избори в САЩ имат глобално въздействие, но този път има два въпроса от екзистенциална важност за планетата - климатичната криза и разпространението на ядрените оръжия. По тези две теми републиканецът Тръмп и демократът Байдън имат доста различни възгледи. 

Също така под съмнение е поставена идеята за Запада като група от демократични държави със сходни разбирания, които мислеха, че са спечелили Студената война преди три десетилетия.

Тези избори ще определят толкова много неща за бъдещето на Америка и света, а кампанията на Тръмп досега е казала много малко за своите намерения. Предизборният щаб на президента представи може би най-кратката програмна декларация в американската политическа история. Тя се състои от 54 основни точки, от които пет се отнасят за външната политика, като включват лозунги от типа на "wнищожаване на терористите по света, които заплашват да навредят на американците". Думата "климат" не присъства, но има две основни точки за партньорство с други държави за "почистване" на океаните и обещание "да продължава да води света към достъп до най-чистата питейна вода и най-чистия въздух".

Байдън обещава, че ако бъде избран, САЩ отново ще се присъединят към Парижкото споразумение за климата и ще предприемат значителни дипломатически усилия за постигане на амбициозни глобални цели. Той казва, че ще превърне климатичната криза в приоритет за националната сигурност, и обещава да похарчи два трилиона долара за инфраструктура за чиста енергия и други инвестиции, свързани с климата, посочва "Гардиън".

По отношение на втората екзистенциална опасност - разпространението на ядрените оръжия, перспективите станаха по-мрачни през последните четири години. Демонстрацията на нова мобилна междуконтинентална балистична ракета в Пхенян миналата седмица беше ясно доказателство, че Северна Корея продължава да увеличава ядрения си арсенал въпреки дипломацията на Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, която се оказва безплодна.

Иран увеличава запасите си от нискообогатен уран, откакто Тръмп изтегли САЩ от подписаното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма, а Техеран показва признаци, че ще продължи да не се съобразява с наложените му от договора ограничения, докато САЩ следват политиката си за санкции за "максимален натиск".

В същото време САЩ и Русия модернизират и разширяват своите арсенали с нови оръжия. Американско-руският договор за ядрените сили със среден обсег рухна миналата година, а последното останало ограничение за тях - договорът НОВ СТАРТ, изтича през февруари, което може да проправи пътя за нова оръжейна надпревара.

По въпроса за Северна Корея Байдън обещава, че ще започне международна кампания с Китай и други страни в опит да ограничи Пхенян, но подобни усилия са се оказвали неуспешни в миналото. Нито той, нито Тръмп има убедителна стратегия, която да накара Северна Корея да се разоръжи.

Във връзка с Иран има големи различия между позициите на двамата. Байдън казва, че една от първите му външноолитически инициативи ще бъде САЩ отново да се присъединят към иранското ядрено споразумение, ако Техеран се съгласи отново да спазва предвидените в него ограничения. Но може би ще бъде трудно да се събере международна подкрепа и да се спечели съгласието на Иран след натрупания опит с правителството на Тръмп, коментира вестникът.

Изборите през ноември също така вероятно ще бъдат решаващи за определянето на това как САЩ ще избират своите съюзници и партньори в идните години. Тръмп отхвърля многостранни договори и международни ангажименти, преследвайки изолационистката политика "Америка на първо място". Той заплашва със санкции юристи в Международния наказателен съд в Хага и прекъсва възките на САЩ със Световната здравна организация в разгара на глобална пандемия, отказвайки да играе каквато и да е роля в подкрепяни от ООН усилия за разработване и разпространение на ваксина против коронавируса. Тръмп показва трайно предпочитание към договарянето с авторитарни лидери в чужбина, вместо да се разбира с традиционните демократични партньори на Америка. Тази тенденция вероятно ще бъде подчертана, ако той спечели втори мандат - президентът сигурно ще представи това като аргумент, че не е необходимо да бъде ограничаван от американските традиции и институции.

Байдън, от своя страна, обещава да обърне тази тенденция и да постави ново ударение върху партньорството с демокрациите извън Европа и Северна Америка, посочва "Гардиън".

Facebook logo
Бъдете с нас и във