Банкеръ Daily

Свят

Тръмп хвали "големите тлъсти чекове", раздавани от негово име

Милиони американци ще получат чекове като част от пакета антикризисни мерки за смекчаване на последиците от коронавируса, на които ще стои името на президента Доналд Тръмп. Инициативата очевидно радва държавния глава, предаде ДПА.

"Сигурен съм, че хората ще бъдат много щастливи да получат големите, тлъсти, красиви чекове и моето име на тях", каза Тръмп на брифинг в Розовата градина на Белия дом.

Той не обясни как името му се е озовало на чековете.

"Не знам кой знае колко много по въпроса", призна президентът.

Чековете ще осигурят еднократна помощ до 1200 долара за възрастен и 500 долара за дете за хора с доходи до определен праг. Граждани, които са предоставили банкови сметки на федералните власти за данъчни плащания, вече са започнали да получават директните преводи.

Очаква се името на президента да се появи на чековете не като легален подпис, необходим за валидността на платежния документ, а в отделно поле.

Подобни чекове, например със суми за възстановяване на данъци, се издават от Службата за вътрешни приходи, която е под контрола на министерството на финансите. Обикновено чековете се подписват от ръководителя на службата, чийто подпис ще стои и на чековете с пряката помощ.

Програмата от 350 милиарда долара за подпомагане на малките и средни предприятия в САЩ срещу ефектите от епидемията е на изчерпване, като одобрените кредити доближават прага от 349 милиарда долара, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Службата за малкия бизнес съобщи, че до вчера следобед е одобрила над 1,44 милиона кредита на обща стойност над 311 милиарда долара - с 50 милиарда долара повече спрямо понеделник. Администрацията на Тръмп поиска още 250 милиарда долара за програмата, но искането попадна в задънена улица в Сената.

Според сайта на службата за малките компании средният размер на кредитите е 239 152 долара, като 70 процента са за 150 000 долара и под тази сума - явно поискани от много малки компании. До този момент одобрените средства възлизат на 247,5 милиарда долара.

Голяма част от кредитите са за строителния сектор - близо 14 на сто или 34 милиарда долара.

На второ място са компании за професионални, научни и технически услуги - 12,3 на сто или 30,35 милиарда долара. На трето място са фабриките - 12,25 на сто или 30,32 милиарда долара.

Засега не е известно колко са раздадените средства по програмата, започнала на 3 април.

Най-населените щати са получили одобрения за най-много кредити за малки и средни предприятия: Тексас с 88 000 кредита за близо 21,8 милиарда долара и Калифорния с близо 55 000 кредита за 20,9 милиарда долара. Следват Флорида, Ню Йорк и Охайо.

Очаква се по-късно днес Доналд Тръмп да представи основните очертания на стъпките за възобновяване и нормализиране на икономическата активност в САЩ в контекста на кризата с коронавируса.

Безработицата в САЩ рязко скочи от средата на март в резултат на свързаните с пандемия спирани на дейности. Над 16 милиона души са подали молби за помощи при безработица. По-късно днес ще бъдат публикувани данни на новите молби през миналата седмица, няколко часа преди планираното обявяване от Тръмп на стъпките за възобновяване на активността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във