Банкеръ Daily

Свят

Тръмп харесвал Борис Джонсън и Шиндзо Абе, но не и Еманюел Макрон и Джъстин Трюдо

Тръмп и Макрон

Сред лидерите на съюзническите страни президентът на САЩ Доналд Тръмп храни най-големи симпатии към премиерите на Великобритания и Япония - Борис Джонсън и Шиндзо Абе. Не му харесват президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Канада Джъстин Трюдо, а към канцлерката на Германия Ангела Меркел се отнася с голямо уважение. Това казва бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън в издадената си днес мемоарна книга, предадоха ТАСС и БТА.

Книгата видя бял свят с тримесечно закъснение въпреки опитите на Белия дом да осуети публикуването й. Озаглавена е "Стаята, където се случи това: Мемоари от Белия дом".

Според Болтън от всички световни лидери Тръмп има най-добри лични отношения с Абе, с когото са "приятели по голф и колеги". Тръмп толкова обожава японския премиер, че "в разговори често споменава, че бащата на Абе е бил пилот камикадзе по време на Втората световна война" и че "Абе е също толкова непоколебим".

Когато Джонсън стана премиер на Обединеното кралство, между него и Тръмп също се установиха такива добри отношения, както с Абе, отбелязва Болтън.

Авторът на мемоарите посочва, че "Тръмп не харесва нито Трюдо, нито Макрон, но ги търпи, на срещите с тях си разменя язвителни забележки и открито им се надсмива".

Що се отнася до Меркел, добавя Болтън, мнението на президента за нея отразява както уважението към Германия, така и раздразнението му от политиката, провеждана от Берлин в сферата на сигурността. "Тръмп се отнася с голямо уважение към Меркел, отбелязвайки, че и неговият баща е бил германец", изтъква Болтън. Президентът обаче не скрива, че не му харесва позицията на Германия по енергийните договори с Русия.

Болтън разкрива също, че по време на срещата на върха на НАТО през есента на 2018 г. Тръмп е бил готов да обяви изтегляне от НАТО, недоволен от търканията със съюзниците относно приноса им в алианса. Особено го ядосвало това, че Германия не спазва договорката да отделя 2 процента от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбраната. Затова на срещата Тръмп настоявал до януари всички страни да се обвържат с договорката за 2-та процента и казал: "Ние или ще им опростим недоплатеното, или ще напуснем и няма да защитаваме онези, които не го направят", пише Болтън.

"Няма да стоим в НАТО, чиито страни членки плащат милиарди на Русия. Ще напуснем, ако те осъществят сделката за газопровода. . . Няма да се бием с някого, на когото те плащат", бил гневният му коментар. Тръмп не осъществил заплахата си, но негодуванието му срещу НАТО станало централен елемент на дипломацията му спрямо Европа, отбелязва по този повод ДПА.

В навечерието на публикуването на книгата на Болтън, Тръмп го обвини "в лъжа" и напомни в Туитър за решението на съдия от Вашингтон, който призна, че с мемоарите си бившият помощник на президента е "нанесъл удар по националната сигурност на САЩ" и може да понесе "административна (и потенциално наказателна) отговорност".

Белият дом се опита да блокира публикуването на книгата с аргумента, че Болтън е нарушил поетото задължение да не разгласява сведения, представляващи държавна тайна. Съдията обаче не се реши на такава стъпка, като обясни, че хиляди екземпляри от книгата така или иначе вече са разпространени от издателя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във