Банкеръ Daily

Свят

Тръмп говори за несъществуваща ваксина за СПИН

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се позова на несъществуваща ваксина срещу СПИН като доказателство, че американските учени ще успеят да разработят ваксина срещу новия коронавирус, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Това са хората - най-добрите, най-умните, най-блестящите в целия свят - и те измислиха ваксината срещу СПИН. Те измислиха много нещо", заяви в Белия дом Тръмп, визирайки американските учени.

Никой не е успял да измисли ваксина срещу СПИН или лекарство за тази болест, отбелязва Асошиейтед прес. През 2018 г. с ХИВ са се заразили близо 38 хиляди души в Съединените щати и общо около 1,7 милиона човека по света.

Силните методи на лечение превръщат ХИВ в поносимо хронично състояние за голям брой пациенти, взимането на определени медикаменти срещу ХИВ всеки ден може да изиграе ролята на превенция на заразяване с вируса, който се предава при полов контакт и при инжектиране на наркотични вещества със спринцовка. Въпреки това ваксина срещу ХИВ не съществува. Няма и лекарство, което да излекува заразените с вируса, отбелязва АП.

Що се отнася до евентуална ваксина срещу новия коронавирус, Тръмп изрази увереност, че такава ще има до края на годината, въпреки че американските здравни власти предупреждават, че няма гаранция, че разработваните в момента ваксини ще се окажат успешни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във