Банкеръ Daily

Свят

Тръмп готов за битка с лидерите от НАТО

Когато Доналд Тръмп влезе в Брюксел тази седмица, настоявайки съюзниците от НАТО да увеличат разходите за отбрана, отговорът ще бъде: "Вече сме го направили". Но за президента на САЩ, военните бюджети са само една възможна линия за атака. От "лесни за спечелване" търговски войни до системата за определяне на цените на петрола, Тръмп очевидно има мисия - да разкъса световния ред и да го преобрази в това, което той вижда като интерес за Америка. Това, разбира се, включва атаки срещу многостранни институции като Световната търговска организация и Г-7, пише Bloomberg в свой анализ за предстоящата среща на лидерите от НАТО.

 

Германия в окото на бурята

Ангела Меркел сякаш се примири с факта, че няма как да угоди на Тръмп. От търговските дефицити до сделката с Иран, газопроводите, тарифите за автомобили и миграцията, Германия и сегашната администрация на САЩ са в постоянни несъгласия. На фона на навика на американския лидер да изтъква Германия като държава, която "дължи милиони" за разходи за отбрана, канцлерът е поставил цел за повишаване на военния бюджет до 1.5% от БВП в следващите пет години, което е далеч от изискванията на НАТО. И на Тръмп. По-лошото е, че той обвърза военните разходи с търговията, а като добавим и амбициите му да прекъсне "Северен поток 2", е трудно да си представим, че Меркел ще се измъкне "непокътната" от срещата на върха на НАТО.

 

Великобритания ще бъде с наведена глава

Тереза ​​Мей на свой ред не е сигурна дали Великобритания трябва да остане военна сила от първа степен и е изключила значително увеличение на военните разходи - нейният приоритет е Брексит и други сектори като здравеопазването, които могат да я направят по-популярна у дома. Американците не са щастливи, въпреки че Великобритания е сред малкото, които всъщност отговарят на 2-процентната цел за отбранителни разходи. В комюнике британският министър на отбраната Джеймс Матис обаче предупреждава, че Франция може да изпревари Великобритания като най-близкия европейски военен съюзник на Вашингтон. Това е доста сериозен шамар в лицето на Обединеното кралство, тъй като след срещата на върха в Брюксел Тръмп ще посети Лондон. За Мей е от първостепенно значение визитата да мине гладко, за да не се изострят допълнително отношенията между двете страни. Тя ще иска да повлияе положително на Тръмп преди срещата му на четири с Владимир Путин, което няма да е никак лесна задача. 

 

Приятелството с Франция не й помага

Франция харчи за отбрана съвсем малко под целевите 2% от БВП, което засега я спасява от гнева на Тръмп. Предвид съвместните усилия на двете държави срещу ислямските групировки от Сахара до Ирак, сега Париж е най-близкият военен съюзник на Щатите. Еманюел Макрон е имал публични пререкания с Тръмп за климатичните промени и Иранската ядрена сделка, но спрямо стандартите на американския президент за отношения с останалите европейски държави, двамата изглеждат като най-добри приятели. Още в началото Макрон прие прагматичен подход към Тръмп, изтъквайки, че Франция няма избор освен да работи със САЩ. Въпреки това рейтингът на Макрон във Франция е нисък, което според някои анализатори се дължи и на приятелството му с Тръмп, превид че американският продължава да разкъсва международните договори и норми. 

 

Източна Европа - поглед от фронтовата линия

Несериозното отношение на Тръмп към НАТО още откакто стана президент на САЩ разтърси фронтовите държави като Естония, Латвия и Литва. Оттогава те уверяват, че техните военни разходите достигат 2-процентовата бариера, а в някои случаи и я надвишават. Конфликтът в Крим пък подтикна НАТО да увеличи контигента си в Прибалтийския регион, за да ограничи руската намеса, което за някои държави е добре дошло. Някои бивши комунистически държави обаче искат повече. Например Полша е предложила създаването на постоянна американска база на своята територия, предлагайки 2 млрд. долара за нея. Тези страни вероятно ще бъдат изключително предпазливи предвид срещата на Тръмп с Путин в началото на следващата седмица.

 

САЩ и Турция - среща на еднакви умове

Една от сродните души сред членовете от НАТО ще бъде Реджеп Ердоган, който беше преизбран за президент на Турция през миналия месец, и то с правомощия за каквито американският държавен глава може само да си мечтае. Последният път когато двамата се срещнаха, Тръмп каза, че двете страни толкова близки, както никога преди, а това се дължи на личните отношения между двамата лидери. Въпреки това напрежение ще има, тъй като Турция ще купува ракети S-400 от Русия, които са несъвместими със системите на НАТО. Наред с това Анкара арестува американски граждани, обвинявайки в тероризъм. САЩ пък е съюзник на кюрдите, с които Ердоган воюва в Сирия. Вашингтон отказва и да предаде на Турция Фетулах Гюлен, който е обвиняван от Ердоган за опита за преврат от 2016 година. Все пак се очаква Тръмп да успокои напрежението с Ердоган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във